Duhok'ta TSK üssü protestosunu veren kanal kapatıldı

Duhok'ta TSK üssü protestosunu veren kanal kapatıldı
Duhok'taki Türk üssüne yönelik protestoda 2 sivil hayatını kaybetmişti.

TSK'nin son günlerde Duhok bölgesine düzenlediği harekatlarda siviller hayatını kaybetmişti. Cumartesi günü sivil ölümlerini protesto eden halk TSK üssünü işgal etmiş, zırhlı araçları ateşe vermişti. TSK bu protestoya da müdahale etmiş, biri çocuk 2 kişi hayatını kaybetmişti. Kamuoyu olayları NRT TV'nin verdiği görüntülerden takip etmişti. 

Türkiye ile Neçirvan Barzani arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından dün Duhok bölgesinde çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi   protestonun ilk görüntülerini yayınlayan NRT TV'nin Duhok ofisini kapattı.

Süleymaniye merkezli NRT TV, yaptığı açıklamada, Duhok kentinde yer alan ofislerinin 27 Ocak pazar günü öğleden sonra emniyet güçleri tarafından basıldığını ve kapısına kilit vurulduğu ifade edildi. Açıklamada, ofis bünyesinde çalışan muhabirlerin de gözaltına alındığı ve daha sonra kefaletle serbest bırakıldığı belirtildi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, dün düzenlediği basın toplantısında prensip gereği medyanın çalışmasına engel olmadıklarını ancak halkın huzurunu kaçıracak her türlü girişimi engelleyeceklerini belirtmişti.

Basın ve medya konularında yetkili Kültür ve Gençlik Bakanlığı ise kapatma konusunda bakanlığa danışılmadığını söyledi. Bakanlık Sözcüsü Farhang Gomashini, NRT Dijital Medya’ya verdiği demeçte, "Duhok’taki NRT bürosunun kapatılması bize sorulmadı" dedi. Sözcü "Güvenlik güçlerinin, bir kanalın ofisini kapatmaktan başka görev ve sorumlulukları var" dedi.

'BU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRIDIR'

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, son dönemde Irak Kurdistan Bölge Yönetiminin basın çalışanlarına yönelik baskılarına dikkat çekti. Yapılan açıklamada son bir ay içinde KNN, Rojnews ve NRT TV çalışanının olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi konuya ilişkin açıklamasında "En son gelişmeleri kamuoyu ile paylaşan gazetecilerin gözaltına alınması ve NRT Bürosunun kapatılması, bölge hükümetinin gerçeklere karşı tahammülsüzlüğün göstergesidir. Bölgede gazetecilerin gözaltına alınması, büroların kapatılması, basın özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Bölge hükümetinin gazetecilere yönelik baskıları protesto ediyor ve bir an önce bu baskıların son bulmasını istiyoruz. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak bütün basın kurumlarını, bu saldırılara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye belirtti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar