'TÜİK'ten fiyatlara telefonla müdahale ediliyor' iddiası

'TÜİK'ten fiyatlara telefonla müdahale ediliyor' iddiası
Öztrak, bazı üst düzey yetkililerin fiyat toplanan marketleri arayarak, 'Bugün anketörler fiyat almaya gelecek, şu kadar indirim yapacaksınız' dediği iddialarını gündeme taşıdı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek enflasyonu yansıtmadığını ifade eden Öztrak, "TÜİK'in diğer verileri ve enflasyon verileriyle ilgili olarak kalite konusunda çok ciddi iddialar gündemde" dedi.

Öztrak, bazı üst düzey yetkililerin, fiyat toplanan sınırlı sayıdaki marketleri önceden arayarak, "Bugün anketörlerimiz fiyat almaya gelecekler, şunda bu kadar indirim yapacaksınız" dediği iddialarını gündeme getirdi.

Ötrak, bu iddiaların TÜİK'teki yönetim değişikliğinden sonra "ayyuka çıktığına" dikkati çekti.

TÜİK, bugün haziran enflasyonunu açıkladı. Yıllık enflasyon, beklendiği gibi baz etkisinin de desteğiyle sert düşüş kaydetti.Tüketici fiyatları Haziran'da aylık bazda yüzde 0.03 artarken yıllık artış yüzde 15.72 oldu. Yıllık enflasyon böylece Haziran 2018'den beri en düşük seviyede gerçekleşti.

Öztrak'ın açıklamalarından konuyla ilgili bölümler şöyle:  

"TÜİK, haziran ayına ait tüketici ve yurt içi enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon neden önemli? Çünkü memur, memur emeklilerinin, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşları bu ilk altı aydaki enflasyona göre belirlenecektir. Memur ve memur emeklileri önümüzdeki dönemde yüzde 6 zam alacaklar, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yüzde 5 zam alacaklar. Hepimizin vicdanını yaralayan bir çifte standart var. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu biliyorsunuz ilk toplantısında kurul üyelerinin 13 bin lira olan maaşını 18 bin liraya çıkardı, aylığı. Artış yüzde 40. Memur emeklisine yüzde 6, Bağ-kur SSK emeklisine yüzde 5, YİK üyelerine yüzde 40. Burada adalet yok. 

BAZ ALINAN FİYATLARA TELEFONLA MÜDAHALE EDİYORLAR İDDİASI

Şimdi yüzde 6 dedik, yüzde 5 dedik, bunlar TÜİK rakamları. Aslında bunların gerçek enflasyonu uzunca bir süredir yansıtmadığını biliyoruz. TÜİK'in diğer verileri ve enflasyon verileriyle ilgili olarak kalite konusunda çok ciddi iddialar gündemde. Bunları da araştırma önergeleri vasıtasıyla sorduk ama hiçbirine cevap alamıyoruz. Milletimiz soruların cevabını merakla bekliyor. Hatırlayacaksınız bu yıl başında gıdada fiyat toplama konusunda iş yeri seçim kriterlerinde TÜİK değişiklik yapmıştı. Eskiden çok sayıda yerden fiyat toplarken, şimdi en yüksek satış yapan sınırlı sayıda yerden fiyat topluyor. Buradan bakınca TÜİK endekslerinde gıda fiyatlarında aşağı doğru bir gidiş gördük. Bazı kalemlerde madde sepeti ağırlığı ve madde fiyatlarıyla hesaplanan ağırlık değişimleri ile aynı mal gruplarının piyasadaki fiyat değişimleri birbirini tutmuyor.

Hatta bunun da ötesine gidilen bir şey var, şu anda konuşulan bazı üst düzey yetkililerin bu fiyat topladıkları sınırlı sayıdaki marketlere telefon açmak suretiyle 'Bugün anketörlerimiz fiyat almaya gelecekler, şunda bu kadar indirim yapacaksınız' diye doğrudan fiyatlara müdahale ettiklerine yönelik iddialar var. Özellikel bu iddialar TÜİK'teki yönetim değişikliğinden sonra, mevcut başkanın Merkez Bankası Yönetim Kurulu'na atanmasından sonra ayyuka çıktığını görüyoruz. 

Ne yapılırsa yapılsın, mızrak çuvala sığmaz; pazarda yapılan yangının üstü böyle doğrudan müdahale etmekle kapatılamaz. Vatandaş biliyor, yaşadığı enflasyon yüzde 5 falan değil. Enflasyon farkını kapatmak için yapılması gereken maaş artışı da ne yüzde 5, ne yüzde 6. Kendilerine gelince yüzde 40, görüyorsunuz."

Geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcılığını vekaleten yürüten Enver Taştı'nın görevinden alınmasının ardından yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yinal Yağan atanmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş'ın TCMB Banka Meclisi üyeliğine getirilmesinin ardından, bu göreve vekaleten TÜİK Başkan Yardımcısı Yinal Yağan getirilmişti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar