Tüm başvurulara rağmen tahliye edilmeyen hasta tutsak hayatını kaybetti

Tüm başvurulara rağmen tahliye edilmeyen hasta tutsak hayatını kaybetti
Avukatının tüm başvurularına rağmen tahliye edilmeyen 54 yaşındaki hasta tutsak Aynur Uyar hayatını kaybetti.

Eskişehir’de bulunan Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nde yatan ve şeker, kalp, tansiyon rahatsızlıkları bulunan Aynur Uyar adlı mahkumun "hayati tehlikesi" olduğuna ilişkin uyarılara rağmen tahliye edilmemesi yaşamına mâl oldu. Çifteler Cezaevi’nin kapatılması üzerine Ayvalık Cezaevi’ne nakledilen Uyar’ın sağlık durumu nakil sonrasında daha da ağırlaştı. Cezaevi idaresi, infaz dosyasının gönderilmemesi gerekçe gösterip, Uyar’ı bir türlü izne çıkarmadı. Daha da kötüleşen ve bir ayağı kangren olan Uyar, gece fenalaşınca, cezaevi tarafından yakınları aranarak "gelin alın" denildi. Cezaevinden izinli olarak çıkarılan Aynur Uyar, yolda fenalaştı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

AVUKATI BAŞVURU YAPMIŞTI: SAĞLIĞI KÖTÜ

Cezaevinde "uyuşturucu" suçundan hükümlü bulunan 54 yaşındaki Uyar’ın avukatı Mehmet Gürol Uzan, 25 Haziran’da Çifteler Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, müvekkilinin sağlık durumunun kötü olduğunu, hayati tehlikesini gerekçe gösterip infazının durdurulmasını talep etti. Cumhuriyet’ten Alican  Uludağ’ın haberine göre Eskişehir Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Uyar’ın hayati tehlikesinin bulunmadığı, infazın durdurulmasını gerektirir bir durum olmadığı yönünde rapor verildi. Başsavcılık, bunun üzerine infaz durdurma talebini reddetti.

NAKİL SONRASI DURUMU AĞIRLAŞTI

Sağlık durumu cezaevi nakli sonrası daha da kötüleşen, bir ayağı kangren olma aşamasına gelen Uyar, izne çıkmak istedi. Ancak nakil sırasında Uyar’ın infaz dosyası gönderilmeyince, izin işlemleri uzadı. Gece fenalaşınca hastaneye kaldırılan Uyar, yapılan müdahale sonrasında sabah tekrar cezaevine getirildi. Cezaevi idaresi, izin kararı alarak Uyar’ın yakınlarını aradı ve "gelin alın" dedi. Cezaevine giderek alınan Aynur Uyar, bindiği takside rahatsızlandı ve kaldırıldığı hastanede aynı gün 19 Temmuz’da yaşamını yitirdi.

AVUKAT UZAN: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Avukat Mehmet Gürol Uzan, "Uyar’ı ziyaret ettiğimde açıkçası tedavisi yapılmazsa öleceğini çıplak gözle dahi gözlemledim. Nedense hekimler bunu görmek istemedi. Ayvalık’ta da hastaneye götürülme talepleri geç karşılanmış ancak tedavi uygulanmamış. İzne çıkacağı gün de ölmüş. Cezaevinde kalabilir raporu veren doktorlar aleyhinde suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Aynur Uyar’ın bir yakını ise "Cezaevi kapısından 4-5 kişi zor çıkarmış" dedi.

Öne Çıkanlar