'Türk üniversiteleri en özgür dönemlerini yaşıyor'

'Türk üniversiteleri en özgür dönemlerini yaşıyor'
Her ile bir üniversite projesi ile övünen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin her görüşten kişileri barındırması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kayseri'de, Erciyes Üniversitesi akademik yıl açılışında konuştu.

Her ile bir üniversite projesi ile övünen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin her görüşten kişileri barındırması gerektiğini söyledi. 

Türkiye'de 8 milyon üniversite öğrencisi bulunduğunu, bu sayının Almanya'da 3 milyon olduğunu belirterek kıyaslama yapan Erdoğan, üniversiterin en bağımsız ve özgür dönemlerini yaşadığını iddia etti. 

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle: 

"Halktan kopuk, şehrinden kopuk bir üniversitenin ne kendi öğrencisine ne de memlekete bir faydası olur. Üniversitemizin destekleriyle Kayseri sanayisi Anadolu kaplanları dediğimiz başarı hikayesine imza atmıştır. Erciyes Üniversitesi'ne ait altyapı ve hizmet binalarının birçok bölümü Kayserili hayırseverler tarafından yaptırıldı. Kayserili kardeşimizin Erciyes Üniversitesi'ne bizim üniversitemiz diyerek sahip çıktı ve destek oldu. Son 16 yıldaki değişim sadece üniversite, öğretim görevlisi ya da öğrenci sayılarında gerçekleşmemiştir. Şu gerçeği görmemiz lazım. Gerek öğrenci gerek hocalarımız... 76 üniversiteden aldığımız bu sayıyı 206'ya çıkardık. Geçenlerde Almanya seyahetinde sordum. Şansölye bana 3 milyon üniversite öğrencimiz var dedi. Bizim sayımız ortada, yaklaşık 8 milyon. Eser müessiriyle değerlidir. Hocalarımız da kendi değerleri olan öğrencileriyle yükseltecektir. Bu konuda kendilerine büyük görev düşüyor.

16 yıl evvel burs kredi olarak ayda ne veriliyordu bu ülkede, 45 lira. Lisans öğrencilerine 500 lira vermeye başlıyoruz. Yüksek lisans öğrencilerine bin lira doktora öğrencilerine bin 500 lira vereceğiz. Aynı şehirden gelmiş kimi zaman aynı mahallede oynamış gençler siyasi kamplaşmanın kurbanı oldu. Biz öğrenciye üniversiteyi aratmadık, biz üniversiteyi öğrencinin ayağına götürdük. En büyük başarımız buradadır.

Şu anda 81 vilayetimizin 81'inde de üniversitemiz var. Siz uzaya füze gönderdiniz de başörtüsüne mi takıldınız? Bu nasıl tavırdır. Bir baba olarak benim bunu kabullenmem mümkün değil. Buradaki hocalarımızın o sıkıntılı dönemlere şahit olduklarını düşünüyorum. Hem mesleğin onurunu koruyan akademisyenlerimiz hem kapı önlerinde gözyaşı döken yavrularımız tarihe karışmıştır. Ben başörtüsü nedeniyle ülkemde okuyamadı dediğimde bana 'Senin ülken Müslüman değil mi?' dediler. Ben de 'Halkım Müslüman' dedim. Başka bir şey diyemedim.

"HER GÖRÜŞE YER VAR"

Politikalarımızı yerden yere vuran çevrelerin başka çevrelere tek bir eleştirileri yoktur. Bunların varoluş gayesi ait oldukları planların tetikçiliğini yapmaktır. Türk üniversitelerinin en özgür ve güçlü dönemi yaşadıklarını iyi biliyoruz. Hiçbir medeni devlet terörün üniversitelerde mayalanmasına müsaade etmez. Terör savunuculuğunu devletin kendine sağladığı imkanlarla yapmak kimsenin haddine değildir. Bizim anlayışımıza göre üniversiteler evrensel anlayış taşımalıdır. Biz her alanda olduğu gibi üniversitelerde tek tipçiliğe karşıyız. Türkiye'nin tüm renkleri, zenginlikleri üniversitelerimizde olmalıdır. Terörü kutsamadığı sürece ne kadar aykırı olursa olsun üniversitelerde kendilerine yer vardır, yer olmalıdır. Hayatın her alanında başarının anahtarı sıkıntılar, zorluklar karşısında yılmadan hedeflerimiz doğrultusunda yürümeyi göze almaktadır. Mazeret üreterek başarı yakalanmaz. " (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar