'Türkiye Cumhuriyeti varsa Kürtler sayesinde var'

'Türkiye Cumhuriyeti varsa Kürtler sayesinde var'
Van’da, Zilan Katliamı’nı konu alan panelde konuşan HDP'li Muazzez Orhan, Kürtlerin katliamlarla geçen bir tarihi olduğunu söyleyerek, yaşanan acıların unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erciş İlçe Örgütü, 13 Temmuz 1930 tarihinde yaşanan Zilan Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla bir panel düzenledi. Üzerinden 89 yıl geçen katliamada dair parti binasında düzenlenen panelde, konuşmacı olarak HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Araştırmacı-Yazar İkram İşler ve HDP İlçe Örgütü yöneticisi Ali Aslan katıldı. 

"Zilan katliamı 1930’u unutmadık, unutmayacağız" pankartının asıldığı salonda gerçekleştirilen panelde, ilk olarak katliamı anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ VARSA KÜRTLER SAYESİNDE VAR’

Panelde konuşan Milletvekili Muazzez Orhan, Kürtlerin katliamlarla geçen bir tarihi olduğunu ifade etti. Yaşanan bu acıların ise unutulmaması gerektiğini söyleyen Orhan, "Şöyle bir söz söylenir; ‘Bu devlet Kürtlere ne yaptı da isyan ediyor?’ Bu söze karşı 'Kürtlere neler yapılmadı ki!' demek gerekiyor. Türk devleti her sıkıştığında Kürtlerden destek aldı. Bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa Kürtlerin sayesinde var. Maalesef ki devlet işini bitirdikten sonra Kürtlere sırtını döndü, katletti, imha etti. Hala yapılan bu katliamlara rağmen, hiçbir şey olmamış gibi 'Kürtler ne istiyor?' diye soruyorlar. Yok edilmek istenen bir tarihimiz var. Kürt halkından bağımsız bir ülkede yaşam olmayacağını Kürtler gösterdi. Bugün tek yapmamız gereken mücadelenin peşini bırakmamak" dedi.  

‘15 BİNE YAKIN ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ’

Zilan Katliamı’nın tarihini anlatan Araştırmacı-yazar İkram İşler ise, Zilan deresinin "kan deresi" olduğunu kaydetti. O dönem 15 bine yakın çocuğun öldürüldüğünü söyleyen İşler, şunları belirtti: "Milisler ortaya çıktığında sabahtan akşama insanları iki yerde toplayıp daha sonra öldürüyorlardı. Bazıları ölülerin altında saklanarak kurtuldu. Sonrasında binlerce kişi tutuklandı, sürgün edildi. Katliamdan sonra köylülerin tüm hayvanlarına el konuldu. Milisler ve korucular o hayvanları satarak para kazandılar. Katliama uğrayanların evlerinde, üstlerinde ne var ne yoksa aldılar. Şuan Erciş'teki bazı zenginlerin zenginlikleri işte o döneme dayanıyor." 

‘ZİLAN BİR ZULÜMDÜ’

HDP İlçe yöneticisi Ali Aslan da, katliama dair "Evler talan edildikten sonra askerler kadınların altınlarını almak için boyun ve bileklerini kesiyorlardı. Askerler, 'hamile kadınları kim öldürecek?' diye yarışıyordu. Her öldürülen kadın için askerler; ‘ben kazandım’ diye bağırıyorlardı. Zilan bir zulümdü"  ifadelerini kullandı..(Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar