Türkiye'de saatte 8 kadın şiddet başvurusu yapıyor

Türkiye'de saatte 8 kadın şiddet başvurusu yapıyor
CHP’li İlgezdi Aile Bakanlığı’nın verilerine dayandırdığı bilgiye göre kadınlar her 7 buçuk dakikada bir şiddete uğruyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Şiddeti Önleme Merkezleri’nden (ŞÖNİM) 7 yılda 514 bin kişinin yararlandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın TBMM Genel Kurulu’ndaki Bütçe sunumunda, "81 ilde hizmete açtığımız ŞÖNİM’den bugüne kadar toplamda 514 bin kişi yararlanmıştır" açıklamasından yola çıkan İlgezdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ŞÖNİM’lerle ilgili bilgi edinme başvurusu yaptı.

HER 7,5 DAKİKADA BİR KADIN ŞİDDETE UĞRUYOR

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre başvuruya gelen yanıtın "kopyala- yapıştır" usulüyle verildiğini aktaran İlgezdi, kadına yönelik şiddetin boyutlarının gizlendiğini dile getirerek"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın açıkladığı rakamlara göre 7 yılda 514 bin kadın şiddet gördüğü için bu merkezlerden yararlanmış. Bu yılda en az yaklaşık 73 bin 500 kadının, ayda 6 bin 100 kadının, günde 204 kadının, saatte 8 kadının şiddete uğradığını ortaya koyuyor. Başka bir ifade ile kadınlar her 7 buçuk dakikada bir şiddete uğruyor."

‘BAKANLIK KULAĞININ ÜZERİNE YATAMAZ’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na vermiş olduğu soru önergelerinin ve bilgi edinme başvurularının yanıtsız kaldığını ifade eden İlgezdi, şöyle devam etti: "Bakan, Oktay’ın açıkladığı rakamları ya bilmiyor ya da bilgi gizliyor. Bakanlık kulağının üzerine yatarak şiddeti gizleyemez ve önleyemez."

‘BAKANLIK, KADIN BAŞINA 3 LİRA AYIRIYOR, HİÇBİR ÇABA HARCAMIYOR’

İlgezdi, Aile Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddeti önlemek için hiçbir çaba harcamadığını kaydederek, şunları söyledi: "ŞÖNİM’lerin bağlı olduğu Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ne bütçesinden yüzde 1 pay ayıran bakanlığın bir kadın politikası olması mümkün müdür? Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet için bir çözüm arayışında olması mümkün müdür? Kadın başına 3 lira ayıran Aile Bakanlığı aslında kadına, şiddeti de, tacizi de, sefaleti de hak görüyor."

Öne Çıkanlar