Türkiye’de tek, Orta Doğu’da en büyüktü: Eti Gümüş de kapısına kilit vurdu

Türkiye’de tek, Orta Doğu’da en büyüktü: Eti Gümüş de kapısına kilit vurdu
Üretimi durduran fabrikadan işten çıkarılan 950 çalışanın tazminatları ve 3 aylık maaşları da ödenmedi.

Türkiye’nin tek, Orta Doğu'nun en büyük gümüş fabrikası Kütahya'daki Eti-Gümüş Fabrikası üretimini durdurdu. Türkiye'nin ve Kütahya'nın can damarı olan Eti Gümüş Fabrikası, özelleştikten 15 yıl sonra kapısına kilit vurdu.

Kütahya Eti Gümüş, 1987'de kuruldu. 2004'te 41 milyon 200 bin dolara özelleştirildi. O dönem kasasındaki para 20 milyon dolar olan kurumda, özelleştirildikten 15 yıl sonra gümüş üretimi durdu. 950 işçinin de 3 aylık alacakları da dahil, tazminatlarını bile alamadan işten çıkarıldıkları bildirildi.

‘AYNI AKIBETİ TANK PALET FABRİKASI BEKLİYOR’

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, "AKP, özelleştirmelerle Türkiye'nin en köklü kurumlarını yıkıma uğrattı. Kütahya'da özelleşmeyen tek bir kurum bile kalmadı. Eti Gümüş de bundan nasibini aldı. Gelinen noktada binlerce işçi mağdur, Türkiye ekonomisi zorda! Şimdi aynı akıbeti Tank ve Palet Fabrikası bekliyor" dedi.

MAAŞLARINI BİLE ALAMADILAR

Eti Gümüş işçileri, maaşlarını alamadıkları için bir süredir eylem yapıyordu. Kapanma sonrası işçilerin alacaklarının ödenmediği belirtildi.

KENTİN CAN DAMARIYDI

CHP’li vekil Kasap, AKP döneminde Kütahya'nın can damarları olan ve binlerce kişiye istihdam yaratan Manyezit İşletmeleri (KÜMAŞ), Kütahya Gübre Fabrikası (TÜGSAŞ), Azot Fabrikası, Şeker Fabrikası, Seyitömer ve Tunçbilek Termik Santralı, Eti Gümüş'ün tamamının özelleştirildiğini bildirdi. Kasap, bu durumun kentte çok sayıda işsiz ve mağdur yarattığını söyleyerek, "Kütahya, Türkiye'nin ne hale geldiğinin bir fotoğrafıdır" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar