Türkiye ile müzakereleri durdurma çağrısı yapan rapor Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi

Türkiye ile müzakereleri durdurma çağrısı yapan rapor Avrupa Parlamentosu'nda kabul edildi
AP Genel Kurulu'nda oylanan yıllık rapor 109 'hayır' oyuna karşı 370 'evet' oyu ile kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanan yıllık Türkiye raporu kabul edildi. Rapor için 109 'hayır' ,  370 'evet' oyu verildi.

Raporda ağır insan hakları ihlallerinden dolayı Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması talep ediliyor. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi'ne bu konuda çağrıda bulunuluyor. Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu Avrupa Halk Partisi ise müzakerelerin tamamen sonlandırılması için baskı uygulamaya devam ediyor.

'OHAL FİİLEN DEVAM EDİYOR'

Hollandalı Avrupa Parlamenteri Kati Piri'nin kaleme aldığı raporda insan hakları ihlalleri, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'a yönelik "keyfi tutuklamalar", "MİT'in Diyanet İşleri Başkanlığı'nı muhaliflere baskı uygulamak için kullanması", "160 basın kuruluşunun kapatılması", "yolsuzluğun giderilememesi", "Hristiyan ve Aleviler dahil olmak üzere dini azınlıkların baskı altında olması" ve "Avrupa Birliği ülkelerine yapılan iltica başvurularının tavan yapması" yer alıyor. Ayrıca OHAL'in fiilen devam ettiği, tutuklanan kişilere yönelik davaların çoğunda kesin kanıt olmadan işlem yapıldığı ifade ediliyor.

'OHAL KOMİSYONU OLUMLU SONUÇ VERMİYOR'

OHAL Komisyonu’nun sadece yüzde 7 oranında olumlu sonuç verdiği ve 81 bin dosyanın hala işlem beklediği hatırlatılıyor. Hükümetten bu kişilerin uluslararası hukuk standartlarına uygun şekilde maddi ve manevi kayıplarının tazmin edilebileceği şekilde bir mekanizmanın kurulması talep ediliyor.

Raporda 2015 yılından bu yana devam eden yeni 3. Havalimanı çalışmalarında 38 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak bu kapsamda kötü çalışma koşullarını protesto eden kişilerin cezaevine gönderilmesi sert bir dille eleştiriliyor. Türkiye'nin güneydoğusunda yaşanan "insan hakları ihlallerine barışçıl çözüm üretilmesi gerektiği" ifade ediliyor.

ÖMER ÇELİK: HİÇBİR HÜKMÜ YOKTUR

Oylamayı değerlendiren AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "değersiz, hükümsüz ve itibarsız" yorumunu yaptı. Çelik yaptığı açıklamada "Bu itibarsız karar, AP'nin artık aşırı sağın ideolojik güdümüne girdiğinin ilan edilmesidir. AP demokratik gelişmeye açık ve destekleyici kararlar almaktan uzaklaştı. Aşırı sağın dar penceresinden bakıyor dünyaya" diye konuştu.

Kati Piri hakkında ithamlarda bulunan Çelik, "AB’nin genişlemeden sorumlu komiserinin ırkçılığı, Türkiye raporunu hazırlayan şahsın demokrasiden çok terörü destekleyenlerle yakınlığı herkes tarafından bilinmektedir. Irkçılara teslim olmuş AP’nin verdiği notun hiçbir hükmü yoktur. Salonlarında PKK sergileri açılan AP hangi yüzle demokrasimizi mahkum etmeye kalkıyor." dedi.  (Kaynak: Euronews) 

Öne Çıkanlar