Türkiye'nin dört bir yanından yükselen ses: Newroz Pîroz Be

Türkiye'nin dört bir yanından yükselen ses: Newroz Pîroz Be
Diyarbakır, Van, Batman, Urfa'da kitlesel ve coşkuyla kutlanan Newroz, tecridin kaldırılması talebiyle Türkiye'nin bir çok kentinde de coşkuyla kutlandı.

Diyarbakır, Van, Batman, Urfa'da kitlesel ve coşkulu biçimde kutlanan Newroz Türkiye'nin diğer illerinde de kutlandı.

Manisa, Aydın, Konya, Adana, Mersin, Antalya ve İskenderun'da Newroz alanlarını dolduran yüzbinlerce yurttaş, , açlık grevindeki binlerin tek talebi olan mutlak tecridin kaldırılmasını istedi. 

'da binlerce kişi Newroz alanlarında buluştu.

Manisa’da bu yıl 'Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız' sloganıyla kutlanan Newroz, Yunus Emre ilçesine bağlı Cumhuriyet mahallesi'ndeki meydanda gerçekleşti. Manisa'nın her ilçesinden Newroz alanına yöresel kıyafetleriyle gelen kadınlar ve çocuklar newroz alanını renklendirdi.

Binlerce kişi polislerin kurduğu arama kapılarından geçerek alandaki yerini aldı. Kutlamanın yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslenirken, sahnede Kürtçe ve Türkçe "Newroz kutlu olsun" pankartı asıldı.

Yurttaşların halaylar çektiği alanda konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Manisa ilçe belediye eşbaşkan adayları tüm halkların Newroz bayramını kutlayarak, barış, kardeşlik ve özgürlük dileklerinde bulundu. Manisa Belediye Eşbaşkan adayları Naci Sönmez ve Hatice Aslan da birer konuşma yaptı.

‘NEWROZ ATEŞİ YEREL SEÇİMLERDE DE YANMAYA DEVAM EDECEK’

İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerinde ki tecrite ve açlık grevlerine değinen Aslan, "Bütün cezaevlerindeki tutukluların ve Leyla Güven’in Newroz’unu kutluyoruz. Biz tecridi kıracağız" dedi.

Naci Sönmez de, Newroz’un özgürlük ateşi olduğunu belirterek, barış ve özgürlüklerini kazanmaya kararlı olduklarını kaydetti. Sönmez, "Ne yazık ki bu ülkede demokrasi ve özgürlüğü kazanmak için bedel ödemek gerekiyor. Bu topraklarda ötekileştirilmenin yapılmadığı keşke bir hayatımız olsaydı. Biz de bu alanlarda baharı karşılasaydık. Acılarımız ve yaslarımız var. Bayram tadında Newroz yaşatmayanları Allah bildiği gibi yapsın. Bu ateş yerel seçimlerde de yanacak. 1 Nisan sabahı bütün Türkiye halkları Newroz’un yaktığı işaret fişeğiyle baharı müjdeleyecek" diye konuştu.

‘KİMSE ÖLMESİN İSTİYORUZ’

Sözlerine "Hep vardık, varız, var olacağız' diyerek başlayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Bu mücadele özgürlük mücadelesi, halkların eşitliği, emeğin ve hakkın mücadelesidir. Kadınların özgürlük, yaşama hakkı mücadelesidir. Doğanın tüm canlıların mücadelesidir. Açlık grevinin 134’üncü gününde olan Leyla Güven ve milletvekillerine Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde bedenlerini açlığa yatıran tüm yoldaşlara selam olsun. Biz kimse ölmesin istiyoruz. Cezaevlerinde tabutların çıkmasını istemiyoruz. Onun özgür ve eşit Türkiye talebi mücadelemizde yaşayacak" dedi.

'TECRİT ANAYASAYA VE YASALARA AYKIRIDIR'

Savaşlarda insanların yaşamını yitirmesini istemediklerini belirten Kemalbay, Leyla Güven ve cezaevindeki tutukluların sesine ses vererek yaşam hakkını savunacaklarını dile getirdi. Tecridin insanlık suçu olduğunu dile getiren Kemalbay, "Tecridi devlet uygulayamaz. Anayasaya ve yasalara aykırıdır. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkamasın demektir. Hayatımızdaki tecridin kalkması ölümlerin durdurulması ve barışa el uzatılması demektir. Savaş isteyenler bugün zindanlardaki gerilimi tırmandırıyorlar. Faşist düzeni yenebiliriz ve onlara göstereceğiz" şeklinde konuştu.

’31 MART’TA ÖZGÜRLÜĞÜN FİNALİNİ YAZACAĞIZ’

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise, Newroz’un bahar olduğunu, zulme karşı baş kaldırış olduğunu söyledi. Uca, "Tarihi süreçten geçiyoruz. Yok etme siyaseti bütün alanlarda yaşatılıyor. Saldırı, gözaltı ve baskıları ile halkı yok etmek istiyorlar. Gelin Manisa halkına bakın hiç bir şey bizim mücadelemizi yok edemez. Elbette bu karanlık süreç Kürt halkının üzerinden geçiyor. Elbet bir gün güzel günler ve bahar gelecektir. Bu güzel günler için birlik ve mücadelemizi gür bir şekilde yürütmeyleyiz. Bu mücadele ve Leyla Geven öncülüğünde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kıracaktır. O zaman göreceksiniz bahar buraya gelecek. Birlik beraberlik mücadelemiz olursa her şeyi kazanırız. Dün 6 buçuk milyon insana teröristtir diyorlardı. Kim ki terörist diyorsa kendine baksın. Kim DAİŞ’i tutuyordu ve  savunuyordu terörist odur. Bugün Kürt halkı hiç bir zaman başını eğmedi eğmeyecek. Sonuna kadar bütün kazanımlar bizim olacak. 31 Mart’ta bütün duruşumuzla Manisa’da tarih yazacağız. 31 Mart’ta özgürlüğün finalini yazacağız" dedi.  Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılıp, Koma Hivron şarkıları ile kutlama son buldu.

AYDIN'DA NEWROZ ATEŞİ BU KEZ TECRİTE KARŞI  YAKILDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aydın İl Örgütü, "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Merkez Efeler ilçesinde Newroz mitingi düzenledi. Kadınların rengarenk kıyafetleriyle binlerce kişi miting alanına geldi. HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, HDP MYK, PM üyeleri, il eşbaşkanları ve yöneticiler katıldı. Kitleye seslenen Işık, özgür, demokratik bir ülke için mücadelenin önemine dikkat çekti. Alandan "Direne direne kazanacağız" sloganları yükseldi.

‘YEREL SEÇİMLERDE BİZİ BÜYÜK BİR ZAFER YAKINDIR’

Serhat’ın, Botan’ın selamlarını getirdiğini söyleyen Işık, Diyarbakır’da Leyla Güven şahsında çelik gibi bir iradenin direndiğini belirtti.  Leyla Güven’den selam getirdiğini söyleyen Işık, "Yerel seçimlerde bizi büyük bir zafer bekliyor. Arkadaşlarımızın aylardır sürdürdükleri direnişle, bu ruhla zafer tüm halklar için yakındır diyorum" şeklinde konuştu. Işık, Türkiye’deki baskı ortamına dikkat çekerek, açlık grevlerinin hayati noktaya geldiğini söyledi. Işık, "Sadece var olan hukuk Sayın Öcalan için de uygulansın diye açlık grevine binlerce arkadaşımız başladı. Diyorlar ki; Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kaldırın, siz kaldırmadıkça onlar açlık grevini sürdürecektir. Ama bunlar üç maymunu oynuyor. Duymazlıktan görmezlikten geliyorlar" dedi. 

KONYA NEWROZ ATEŞİNİ LEYLA GÜVEN İÇİN YAKTI

Konya’nın Işıklar Mahallesi Pazar Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce insan Newroz'u yoğun güvenlik önlemleri altında kutladı.

Diğer kentlerde olduğu gibi Konya'da 'Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız' sloganları ve rengarenk yöresel kıyafetleriyle newroz alanına giriş yaptı. HDP Konya İlçe Eşbaşkanı Ayfer Almaz, Newroz’un direnen bir halk için önemli olduğunu söyleyerek, "Demirci Kawa’nın ruhuyla Newroz ateşimizi yakmaya başlayacağız" dedi. 

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, tecrite karşı açlık grevinin 134'üncü gününe giren Leyla Güven'i ve cezaevlerindeki açlık grevlerini selamlayarak, "Buradan herkese seslenmek istiyoruz, bu acılar yeniden yaşanmasın diye kendi iç hukukunuza uyun. Bizi bir daha aynı acılarla karşı karşıya bırakmayın. Newroz direniştir, Kawa’nın zalim Dehaklara karşı direnişidir. Bugün Leyla Güven arkadaşımız bir mücadele yürütüyor. Türkiye’nin karanlık sürecinde çıkması için bedenini açlığa yatırdı. Bugün Leyla Güven bir direniş gösteriyor" dedi.

‘CEVABIMIZI SANDIKLARDA VERECEĞİZ’

Koç, Türkiye’nin barışı için HDP’nin tek çözüm olduğunu kaydederek, "HDP’den bu kadar korkmalarının nedeni insani projelerle öne çıkmasından kaynaklanıyor. 31 Mart’ta sandıklara giderek, HDP’nin iktidar olmasını sağlayacağız. 31 Mart tıpkı Newroz gibi zalim Dehaklara karşı sandıklarda cevaplarımızı vereceğiz. 31 Mart’ta bahar yeniden gelecek meşaleyi en yukarılara doğru taşıyacağız.  Konya farklı halkların yaşadığı bir alan, bu alanlarda insanlar kutuplaştırılmadan yaşayabiliyorsa, bunu her yere taşıyacağız. Konya’daki kardeşliğin örneğini her yere taşıyacağız. Umut ve inançla Newroz’unuz kutlu olsun" dedi. 

NEWROZ ALANLARININ TEK TALEBİ TECRİDİN KALDIRILMASI OLDU

Adana, Mersin, Antalya ve İskenderun'da Newroz alanlarını dolduran onbinler, açlık grevindeki binlerin tek talebi olan mutlak tecridin kaldırılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, "Mutlaka kazanacağız. Tecridi kıracağız" şiarıyla Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda Newroz Bayramı'nı kutladı. Sabahın erken saatlerinde halk çocuklarıyla birlikte ellerinde HDP bayraklarıyla alana geldi. Alana girmek  isteyen yurttaşlar 3 farklı arama noktasında üstleri arandıktan sonra alana alındı.

Adanalıların Newroz’unu kutlayan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekerek tecridin kaldırılmasını istedi.

‘YASALAR UYGULANSIN’

Ardından Barış Anneleri ve HDP Milletvekili Kemal Peköz alkış ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı. HDK Adana İl Meclisi Sözcüsü Uğur Bayrak, mutlak tecridin kaldırılmasını isteyerek, 31 Mart'ta AKP-MHP ittifakını gerileteceklerini kaydetti. HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz de, Leyla Güven ve tutukluların Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, yasaların uygulanması için açlık grevinde olduğunu hatırlatarak talebin karşılanmasını istedi.

 MERSİN NEWROZ'UNUN ORTAK SLOGANI 'DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ' OLDU

Mersin’deki Newroz Bayramı etkinliği Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Miting Alanı’nda gerçekleşti. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir gibi birçok mahallede bulunan yurttaşlar sabahın erken saatlerinde alanı doldurmaya başladı. On binlerin alanı doldurduğu etkinlikte yurttaşlar, Cezaevinde yaşamını sonlandıran açlık grevi eylemcisi Zülküf Gezer'in annesinin ncenazenin kaçırılması sırasında haykırdığı 'Direne direne kazanacağız' sloganı  mersin Newroz'unun ortak sloganı oldu.

Etkinlik barış ve demokrasi şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte ilk olarak konuşan HDP Mersin İl eşbaşkanları Mustafa Işık ve Zuhal Önen, başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu’da direnen tüm halkların Newroz Bayramını kutladı.

HDP Akdeniz Eşbaşkanı Abdulselam Kutlu da "Newroz ile beraber başta Leyla Güven olmak üzere tüm tutuklu arkadaşlarımızın taleplerini karşılayacağız" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı.

ANTALYA NEWROZU'NA BİNLERCE YURTTAŞ KATILDI

HDP Antalya İl Örgütü de, 'Mutlaka kazanacağız. Tecridi kıracağız' şiarıyla Kepez Arena Turgut Özal Spor Salonunun önünde bir araya gelerek, Newrozu kutladı. 7'den 70'e binlerce kişinin katıldığı etkinlikte saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılmasıyla kutlamalar başladı. HDP Antalya İl Eşbaşkanları Remziye Zengin ve Muhsin Taşar, AKP'yi mutlak tecridi kaldırmaya davet etti. Son olarak konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise mutlak tecridin kaldırılmasını isteyerek halkın Newroz’unu kutladı.

İSKENDERUN NEWROZU: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

HDP Hatay İl Örgütü öncülüığünde, "Mutlaka kazanacağız. Tecridi kıracağız" şiarıyla İskenderun'un Yıldırımtepe mahallesinde bulunan boş alanda bir araya gelen halk Newroz'unu kutladı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalarda Newroz ateşi yakıldı. HDP Hatay İl eşbaşkanları Kerem Nalbant ve Sultan Başaran Güven, tutukluların direnişine dikkat çekerek, mutlak tecridin kaldırılmasını istedi. Etkinlikte konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Cumhur İttifakına geri adım attırıp, gerileteceklerini söyledi. Güven ve tutukluların direnişine değinen Hatimoğullları, AKP'yi; mutlak tecridin kaldırmaya çağırdı. Hatimoğulları, "Mutlaka kazanacağız" dedi. Konuşmalar ardından Newroz halaylarla kutlandı. (M.A)

Öne Çıkanlar