'Türkiye'nin Irak Kürdistanı operasyonuna İran da katıldı' iddiası

'Türkiye'nin Irak Kürdistanı operasyonuna İran da katıldı' iddiası
Operasyon başarılı olursa İran'ın PJAK'a yöneleceği iddia ediliyor.

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yürüttüğü operasyonlara İran’ın da destek verdiği, planın amacına ulaşması halinde İran’ın da Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) güçlerine yöneleceği iddia edildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Erdoğan Altan'ın haberine göre, Türkiye ve İran’ın operasyonunda, öncelikle PKK’nin denetiminde olan stratejik geçiş hatları tutulacak. Planın başarıya ulaşması halinde ise İran PJAK’a karşı kapsamlı bir operasyon başlatacak. 

İddiaya göre, Kelaşin-Xakurk-Bradost ve Kandil alanlarının birbirinden kopartılması hedefleniyor. Bu kapsamda; Metina, Amediyê hattını birbirinden koparılarak, kontrol altına alma, Amediyê, Bradost ve Barzan hattı birbirinden koparılarak, kontrol altına alma, Bradost ve Mergesor hattı Qendîl’den koparılarak, kontrol altına alma, Barzan mıntıkasına düşen Çemço karşısında bulunan Şerin Dağına Topçu birlikler konumlandırıp alan hâkimiyetini tamamlamak hedefleniyor.

'HACI ÜMRAN SINIR KAPISI’NIN GÜNEYİ TUTULACAK'

Plana göre, IKBY ile İran Kürdistanı'nın Piranşar vilayetini birbirine bağlayan önemli ticari geçiş hattı olan Haci Ümran Sınır Kapısı’nın 10 kilometre güneyinin tutulması düşünülüyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtsever Birliği’nden (YNK) oluşan bir askerî heyetin bu konuyu görüşmek için Haci Ümran üzerinden İran’a geçtiği de iddialar arasında. 

İRAN PJAK’A MI HAZIRLANIYOR?

İddiaya göre, planın son aşamasında ise, İran İslam Devleti kapsamlı bir operasyonla PJAK güçlerine yönelecek. Buna göre, İran operasyonuyla eş güdüm hareket edecek Türkiye ise, Süleymaniye’nin Ranya ilçesine bağlı Pışder Alanına kadar askeri olarak yerleşmeyi deneyecek. 

'MİT İLE ORTAK OPERASYON' İDDİASI

Öte yandan, isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, IKBY'ye KDP’nin MİT ile 4 ortak çalışma merkezi kurduğu ve koordineli olarak faaliyet yürüttükleri iddiasoını paylaştı.

Türkiye’nin IKBY'ye yönelik operasyonu ve hava saldırıları devam ediyor. Operasyonların daha geniş alanda sürdürülmesi amacıyla Zaho, Duhok, Amediyê ve Bradost bölgesinde KDP ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından 4 ortak çalışma merkezi kurulduğu bildirildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, MİT’e bağlı tüm birimlerin KDP ile birlikte koordineli olarak bu merkezlerde çalıştığı, ajanlaştırma, keşif ve saldırı planlarının da bu merkezlerden hazırlandığını savundu.
 
Söz konusu merkezlerden birinin Barzan Balekayeti arasındaki Pirefatê Dağında olduğunu belirten kaynak, keşif ve birçok askeri faaliyetin burada yürütüldüğü bilgisi verdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar