Türkiye'deki kriz Afrika'ya uzandı: İşçiler isyanda

Türkiye'deki kriz Afrika'ya uzandı: İşçiler isyanda
Doğtaş ve Kelebek Mobilya'nın sahibi Doğanlar Yatırım Holding, Senegal'de inşa ettiği projede işçilere maaşlarını ödemeyince Senegalli 500 işçi iş bıraktı.

Türkiye'deki kriz Afrikalı işçileri de vurdu. Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarının sahibi olan Doğanlar Yatırım Holding, Senegal'in başkenti Dakar'da inşa ettiği toptancı hali projesinde işçilerin maaşını ödemedi. Maaş alamayan Senegalli işçiler şantiyede iş bırakarak direnişe geçti. 

SENEGALLİ 500 İŞÇİ İŞ BIRAKTI 

Maaşlarını alamayan yaklaşık 500 Senegalli işçi, iki gün önce işi bırakarak direnmeye başladı. Şantiyeye gelen ancak çalışmayan işçilere jandarma müdahale etti. Örgütlü bir biçimde direnişlerin sürdüren işçiler, şirket yetkilileriyle görüştü.

Şirket yetkilileri 12 Ekim Cuma günü maaşların ödeneceğini söyledi. Şirkete cuma güne kadar mühlet veren işçiler, şantiyede bulunacaklarını ancak maaşları ödendikten sonra çalışmaya başlayacaklarını bildirdi. 

DİRENİŞLE KARŞILAŞAN FİRMA MAAŞLARI ÖDEMEK ZORUNDA KALDI

sol.org.tr'de yer alan habere göre, beklemedikleri bir direnişle karşılaşan Doğanlar Yatırım İnşaat, hiç beklemedikleri örgütlü bir direnişle karşılaşınca bugün Senegalli işçilerin maaşlarını ödedi. İşçiler yeniden işbaşı yaptı. 

MAAŞIMIZ ALANA KADAR ÇALIŞMAYACAĞIZ

Bir grup işçi, yaptıkları açıklamada, cuma günü de maaşları ödenmezse işi bırakacaklarını, çalışmayacaklarını söyledi. Senegal'in insanlarının yoksul, hayatın ise pahalı olduğunu ifade eden işçiler, tercüman aracılığıyla şunları kaydetti:

"Öyle pahalı bir ülke ki, örneğin bir şampuan bile Türk lirasıyla 50 TL civarında. Bizlerin şantiyeye gelip gitmemiz bile bir problem. Zaten zor koşullar altında çalışırken, bir de maaşlarımızın ödenmemesi bizleri çok zor durumda bıraktı. Senegal'de orta halli aile diye bir şey yok. Bu ülkede insanlar ya çok zengin ya da çok yoksul. Biz inşaatta çalışan işçiler yoksul olanlarız. Orta halli olanımız yok. Maaşlarımızın ödenmemesi, bizi daha da yoksullaştıracak. Bir de Senegal'de bir yerel gelenek var, eşlerimiz maaşı görmedikleri zaman bizleri eve almıyorlar. Biz maaş alamadık ve eve para götüremedik, bu nedenle eve giremiyoruz. Maaşlarımız ödenene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz." 

DOĞANLAR YATIRIM HOLDİNG

Ticari yaşamına 1970'li yıllarda Ali Doğan'ın Doğan Mobilya'yı kurmasıyla başlayan Doğanlar Yatırım Holding, bugün mobilyanın yanı sıra enerji ve inşaat sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.

 Senegal'de toptancı hali inşa eden Doğanlar Holding, mobilya, inşaat ve enerji sektörlerinde yatırımları olan bir kuruluş. Doğtaş ve Kelebek Mobilya markalarıyla tanınan Doğanlar Yatırım Holding, son dönemde inşaat ve enerji yatırımlarına odaklanmıştı.  

'AFRİKA'DA FIRSAT ARAYIŞLARIMIZ SÜRECEK' DEMİŞTİ

Doğanlar Yatırım Holding son dönemde Senegal'e yaptığı yatırımlarla öne çıkmıştı. Senegal'de üretilen ürünlerin toplanıp depolanacağı bir lojistik üssü yapan şirket, 106 milyon dolarlık bu projeyi 2018 sonuna kadar bitirmeyi hedefliyordu. Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, geçen aylarda çeşitli yayın organlarına verdiği demeçlerde bu projenin aynısını Kenya gibi diğer Afrika ülkelerinde de yapmayı planladıklarını söylemiş ve "Senegal'i kardeş ülke kabul ettik. Burada aynı zamanda 10 milyon dolar yatırımla bir mobilya tesisi kuruyoruz. Enerji ve inşaat işlerimizi de bu ülkeye taşıyacağız. Afrika'daki diğer ülkelerde de fırsat arayışlarımız sürecek" demişti. 

ERDOĞAN AFRİKA GEZİSİNDE DOĞANLAR YATIRIM HOLDİNG'İN PROJELERİNİ İNCELEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen Mart ayında Afrika turu kapsamında gittiği Senegal’de Doğanlar Yatırım Holding’in devam eden çalışmalarını yerinde incelemişti. 

Doğanlar Yatırım Holding’in Senegal deki hal yeri, tır parkı garajı ve mobilya fabrikasının şantiyelerini ziyaret eden Erdoğan'a Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan eşlik etmişti.

DOĞANLAR HOLDİNG PATRONU ERDOĞAN'A VE EXIMBANK'A TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Davut Doğan, "Sayın Cumhurbaşkanımıza, Senegal Cumhurbaşkanı bakanlarımıza ve projeyi destekleyen Eximbank'a teşekkür ederiz" demişti. 

SENEGAL BAŞBAKANI DİONNE: DOĞANLAR YATIRIM İNŞAAT İLE İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK

Senegal Başbakanı Muhammed Bin Abdullah Dionne da, Doğanlar Holding'in Dakar’da hayata geçireceği projeleri değerlendirerek, "DM Yatırım İnşaat ile yaptığımız bu işbirliği, ileride birlikte hayata geçireceğimiz projeler için ilk adım niteliği taşıyor" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar