'Kaşıkçı iddiası en ciddi diplomatik krizin habercisi'

'Kaşıkçı iddiası en ciddi diplomatik krizin habercisi'
BBC, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü iddiasının Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 'diplomatik krize yol açabileceği' yorumunu yaptı.

The Washington gazetesi yazarı Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra ortadan kaybolmasının yankısı sürüyor. Konu dünya basının da gündeminde. İngiliz yayın organı BBC, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğü yönünde dün gece Türk yetkililer tarafından ortaya atılan iddianın iki ülke arasında ‘potansiyel krizin habercisi’ olduğunu yazdı. Uluslararası haber ajansı Reuters da Kaşıkçı’nın kaybedilmesinin Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artıracağı yorumunda bulunmuştu.

İLGİLİ HABER: AKP'DEN SUUDİ GAZETECİ AÇIKLAMASI: OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM

İLGİLİ HABER: SUUDİ ARABİSTAN KAŞIKÇI'NIN ÖLDÜRÜLÜĞÜ İDDİASI TEMELSİZ

"EN BÜYÜK DİPLOMATİK KRİZE YOL AÇABİLİR"

Kurumun Türkiye temsilcisi Mark Lowen’ın konsoloslukta cinayet iddiasına dair analizi şöyle: "Türkiye’nin bu iddiası bomba etkisi yaratacak türden. Ve buradaki yetkililer henüz bunu destekleyecek kanıtlar sunmamış olsa da böylesi bir iddianın sağlam temellerin yokluğunda ortaya atılması mümkün değil. Ankara’nın Ryad’la ilişkisi, temelsiz söylentilere dayanarak tehlikeye atılamayacak kadar önemli.

Bu ilişki zaten bir dizi mesele nedeniyle gergin. Bu meseleler arasında, Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın ablukasına karşı Katar’a verdiği destek, Riyad’ın terör örgütü saydığı Müslüman Kardeşler’e yakınlığı ve Suudi Arabistan’ın ezeli düşmanı İran’la yakınlaşması bulunuyor. Fakat kanıtlanırsa, Cemal Kaşıkçı cinayeti iki ülke arasında bugüne dek yaşanan en ciddi diplomatik kriz anlamına gelecektir.

Türkiye NATO müttefiki ABD’nin kendisine destek vermesini umut edebilir. Fakat Suudi Arabistan’ın da, Donald Trump’ın Ortadoğu’daki en yakın müttefiki haline geldiği söylenebilir ve Washington şu aşamada Riyad’a karşı ağırlığını koymaya isteksiz olabilir."

RİYAD: TEMELSİZ, TÜRKİYE: ÇOK VAHİM

Konuya ilişkin Suudi Arabsitan'lı yetkililerin 'Cemal Kaşıkçı'nın konsoluslukta öldürüldüğü' iddiası için 'temelsiz' açıklmasının ardından AKP'den açıklama geldi. AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay 'Kesin bilgiler var, faili meçhul olmayacak' açıklamasında bulunmuştu.

REUTERS: GERİLİM TIRMANACAK

Reuters ajansı da Kaşıkçı’nın kaybedilmesinin Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artıracağı yorumunda bulundu. Haberde, iki ülkenin ilişkilerinin, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan ambargo sırasında Türkiye’nin Katar’a destek için asker göndermesiyle gerildiği hatırlatıldı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar