'Türkiye Tanf Üssü'nü devralmak için ABD ile görüşüyor'

'Türkiye Tanf Üssü'nü devralmak için ABD ile görüşüyor'
Üste özel bir şirketin bulunması Trump'ın Suriye'den çekilme vaadiyle çelişmiyor.

Suriye yönetiminin, ABD'nin Tanf'taki üssünü kapatmasını ve Suriye topraklarındaki askeri varlığını tamamen sonlandırmasını istediği belirtildi. Duma Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov da Tanf Üssü'nün kontrolünün Türkiye'ye devredilebileceğini ifade etti.

İzvestiya'nın sorularına cevap veren Baas partisi basın merkezinden bir kaynak, ABD askerlerinin Suriye topraklarından çıkmasını sağlayacaklarını ve Tanf Üssü'nün bu anlamda bir istisna olmayacağını vurguladı. Kaynak, "Tanf'taki üssün kapatılması ve bütün topraklarımızın militanlardan ve burada yasadışı olarak bulunan yabancı güçlerden kurtarılmasında kesinlikle kararlıyız" dedi.

Kaynak, ABD ve Suriye kuvvetleri arasında henüz doğrudan bir temas olmadığını, iki ülke arasındaki temasların Rusya ordusu tarafından yürütüldüğünü söyledi.

İzvestiya'nın ulaştığı Moskova'daki ABD büyükelçiliği kaynaklar da, Pompeo'nun geçen hafta Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile görüşmesinde yaptığı açıklamayı doğruladı. Kaynak ABD güçlerinin Suriye ve Ürdün sınırında, üssün ve Rukban mülteci kampının bulunduğu bölgede güvenliği sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Bu arada ABD basınında yer alan ve Pentagon'dan kaynakların dayanak gösterildiği haberlerde ABD'nin Tanf'taki üssü elinde tutmaya devam edeceği veya Ürdün'e devredeceği iddiası dikkat çekti.

Ancak Sputnik'teki habere göre, Baas'tan kaynak, böyle bir alternatifin Şam'ı tatmin etmeyeceğini ve Suriye'de bulunan bütün yabancı birliklerin ülkeyi kayıtsız şartsız terk etmesi gerektiğini vurguladı.

İLGİLİ HABER: POMPEO: TÜRKİYE AÇIKLAMASINI TRUMP'A SORUN

İLGİLİ HABER: TRUMP: KÜRTLERİ VURURLARSA TÜRKİYE'Yİ EKONOMİK OLARAK MAHVEDERİZ

iLGİLİ HABER: ÇAVUŞOĞLU: STRATEJİK ORTAKLAR TWITTER ÜZERİNDEN KONUŞMAZ

ŞAMANOV: TANF ÜSSÜ TÜRKİYE'YE DEVREDİLEBİLİR

Duma Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov da Tanf Üssü'nün kontrolünün yakın zamanda Türkiye'ye devredilebileceğini veya özel askeri bir şirketin yönetiminde kalabileceğini bildirdi.

Bölgedeki bir başka etkili aktör olan Türkiye'nin de üssün kontrolünü ele almak için istekli olduğunu hatırlatan Şamanov, "Türkiye, üssün kendi yetki alanlarına geçmesini istiyor ve ABD ile görüşmeler yapıyor. Ancak bu görüşmelerden ya bir sonuç alınamadı ya da bizim henüz bir bilgimiz yok" dedi.

ABD'nin bu üste 'önemsiz' bir kuvvet bulundurarak onu ellerinde bulundurmaya devam edebileceklerini de kaydeden Şamanov "ABD Suriye'yi hiçbir zaman tamamen terk etmeyecek. Üste büyük ihtimalle özel bir askeri şirket görev yapacak" ifadesini kullandı.

Şamanov'a göre, üste özel bir şirketin bulunması Trump'ın, Suriye'den çekilme vaadiyle de çelişmiyor, zira bu şirketler resmi olarak ABD Silahlı Kuvvetleri arasında bulunmuyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar