Türkiye'ye karşı Akdeniz'deki faaliyetleri için yaptırım anlaşması

Türkiye'ye karşı Akdeniz'deki faaliyetleri için yaptırım anlaşması
'Konsey, Doğu Akdeniz'de illegal hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunan doğal ya da yasal kişilere karşı kısıtlayıcı yaptırımlar için yasal çerçeve konusunda anlaşmaya varmıştır.'

Avrupa Birliği, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arayan Türkiye'ye yaptırım için yasal zemini hazırladı. Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, Avrupa Birliği Konseyi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği yasadışı arama faaliyetlerinin ışığında Konsey Kıbrıs'la tam dayanışma içinde olduğunu teyit eder" denildi.

Açıklamanın devamında, 'Konsey, Doğu Akdeniz'de illegal hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunan doğal ya da yasal kişilere karşı kısıtlayıcı yaptırımlar için yasal çerçeve konusunda anlaşmaya varmıştır.' ifadeleri kullanıldı.

Türkiye, Kıbrıs'ın tek taraflı olarak adanın açıklarında hidrokarbon araması yaptığını öne sürerek bölgede üç gemiyle arama tarama faaliyetlerinde bulunuyor. Avrupa Birliği'nin yanı sıra Yunanistan, İsrail, Mısır başta olmak üzere bölgedeki tüm ülkeler Türkiye'nin faaliyetlerini yasadışı olarak tanımlıyor.

Avrupa Birliği daha önce müteaddit defalar Türkiye'nin faaliyetlerini durdurması çağrısında bulunmuştu. Kıbrıs, Türkiye'nin arama yaptığı alanları kendi kara suları olarak adlandırıyor.

Yaptırımlar içinde arama faaliyetleri içinde yer alan kişi ve kurumların mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı bulunuyor.

Karardan büyük bir memniyet duyduğunu açıklayan Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, 'Kararla Türkiye'nin faaliyetlerinin kınanabildiğine dair açık bir mesaj gönderildi. Bunun yanısıra arama faaliyetleri içinde bulunan kişi ve kurumların da sonuçlarına katlanacağı gösterilmiştir.' dedi.

Christodoulides, 'Karar, Türkiye'nin yasadışı eylemlerini sonlandırma ve engelleme çabalarımızı güçlendirmiştir.' ifadelerini de kullandı. (Ahval) 

Öne Çıkanlar