Barolar soruyor: Ne değişti de mahkeme heyeti kararından caydı?

Barolar soruyor: Ne değişti de mahkeme heyeti kararından caydı?
ÇHD ve HHB üyesi 17 avukat hakkında verilen tahliye kararının bir gün sonra aynı heyet tarafından bozularak yakalama ve tutuklama kararına çevrilmesine 35 baro tepki gösterdi.

Geçtiğimiz hafta, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 17'si tutuklu 20 avukat hakkında verilen tahliye kararının bir gün sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine bozularak 12 avukat hakkında verilen yeniden tutuklama kararına ve duruşma sırasında avukatlara yönelik polis şiddetine 35 baro ortak açıklama yaparak  tepki gösterdi.

 

 

Başta Ankara, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Adana olmak üzere 35 ilin baroları tarafından yapılan ortak açıklamada, tutuklu 17 avukat hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye kararının ertesi günü tahliye kararını veren heyet tarafından tekrar yakalama ve tutuklama emri çıkarılmasının ortada gerçekten bir mahkeme heyeti bulunmadığının ifşası olduğu dile getirildi.

35 BARONUN YAPTIĞI ORTAK AÇIKLAMANIN TAM METNİ: NE DEĞİŞTİ

''TUTUKLANAN, SAVUNMA HAKKI, ADALET VE İNSAN ONURUNUN TA KENDİSİDİR'

"Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçmiştir?" sorusunun 'Ne değişti?' başlığıyla sorulduğı açıklamada, "Tutuklanan gerçekte avukatlar değil savunma hakkının, adaletin ve insan onurunun ta kendisidir" denilirken, 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üyelerinin kamuoyuna açıklama borçlu olduğu vurgulandı:

"7-8 saat önce ve savcılık mütalaası da tutuklamanın devamı yönündeyken ‘suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi ihtimali, AHİM, uzun tutukluluk ve sanıkların aynı zamanda avukat olması’ diyerek avukat meslektaşlarımızın tutukluluklarına son verdikten sonra mahkemeyi bu kararından caydıran, döndüren sebep nedir?"

Avukatların duruşma sırasında polis şiddetine maruz kaldığına ve mahkeme heyetinin şiddete müdahale etmek yerine salonu terk etmesine dikkat çekilen açıklamada, adaletsizliğin asla unutulmayacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar