Tutukluların bilgilendirme dilekçesine savcı 'örgüt propagandası' dedi

Tutukluların bilgilendirme dilekçesine savcı 'örgüt propagandası' dedi
Adalet Bakanlığı'na taleplerini ve koşullarını yazılı olarak bildiren tutuklulara dava açıldı. Dilekçe içeriğini yorumlayan savcı 'örgüt propagandası'ndan iddianame hazırladı.

Nalin ÖZTEKİN


ARTI GERÇEK - Tekirdağ Cezaevinde hükümlü olarak bulunan Medeni Söylemez ve tutuklu 6 kişi, 12 Eylül 2018 tarihinde Adalet Bakanlığına gönderilmek üzere cezaevi yönetimine bir dilekçe sundu. Ancak Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı dilekçe içeriğini suç unsuru olarak değerlendirdi bir başka nedenle hükümlü olan Söylemez’in "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla yeniden cezalandırılmasını istedi. 

CEZAEVİ KOŞULLARINI ANLATMAK SUÇ SAYILDI

Tutuklu ve hükümlüler yazdıkları dilekçede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin sonlandırılması için Eylül 2018’de 3 günlük açlık grevine gireceklerini bildirdi. Öcalan’ın avukatlarıyla, ailesiyle ve dışarıyla bir iletişiminin olmamasının anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede Adalet Bakanlığı cezaevi koşullarından da haberdar edildi. Söylemez, 12 Eylül döneminde yapılan uygulamalara maruz bırakıldıklarını, tedavi olma ve iletişim hakkı gibi taleplerinin karşılanmadığını belirtti. Cezaevlerinin baskı ortamlarına ve insan hakları ihlallerinin yaşandığı kurumlara dönüştüğü vurgulandı. Tüm bu sorunlara dikkat çekmek ve çözüm beklediklerini belirtmek isteyen tutuklular/hükümlüler bu içerikle hazırladıkları dilekçeyi Adalet Bakanlığına göndermek üzere cezaevi yönetimine sundu. Ancak dilekçeye Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. 

SAVCIDAN DİLEKÇEYE YORUM DAVA SEBEBİ

Savcı B.G, Medeni Söylemez’in "örgüt propagandası" yapmak suçundan cezalandırılmasını istedi. Dilekçe içeriğini "Abdullah Öcalan’a övgü ve örgütsel amacı meşrulaştırma" olarak yorumladı. Soruşturma aşaması bu yorum ile iddianameye dönüştü. Tekirdağ 1 nolu t tipi cezaevinde bulunan Medeni Söylemez, Adalet Bakanlığına taleplerini bildiren bir dilekçe yazdığı için 2 Temmuz 2019 tarihinde hakim karşısına çıkarılacak. 

NE OLMUŞTU?

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 149’uncu gününde. Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti. Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular "tecrit kaldırılsın" talebi ile başlattıkları eylemi "tecrit durumunun sürdüğü" gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar