Ukrayna'dan İran'a çağrı: Özür ve tazminat bekliyoruz

Ukrayna'dan İran'a çağrı: Özür ve tazminat bekliyoruz
176 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna uçağını yanlışlıkla vurduklarını itiraf eden İran, ‘bu affedilemez hatanın sorumlularının’ yargılanacağını belirterek üzgün olduklarını açıklamıştı.

İran, Tahran'dan kalktıktan çok kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçağın insan hatasıyla ‘kasıtsız’ bir şekilde vurulduğunu açıklarken, Ukrayna’dan da konuya ilişkin ‘tam soruşturma ve adalet’ çağrısı geldi.

Sputnik’in aktardığı habere göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Suçun tamamiyle kabul edilmesini istiyoruz. Sorumluların cezasını bulmasını istiyoruz" dedi. Zelensky, "Diplomatik kanallar yoluyla resmi özür bekliyoruz" çağrısı yaptı.

SORUMLULARIN CEZALANDIRILMASINI VE TAZMİNAT İSTEDİ

Zelensky, İran'dan tam ve açık bir soruşturmaya hazır olduklarından emin olduklarının güvencesini, sorumluları adalete teslim etmelerini, cansız bedenlerin ülkeye geri gönderilmesini ve tazminat ödenmesini istediklerini belirtti.

'UZMANLARIMIZ İŞBİRLİĞİ YAPMALI'

İran'dan tam teşeküllü bir araştırma istediklerini de belirten Zelenskiy, bu araştırmanın bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı. Zelenskiy ayrıca bu süreçte Ukraynalı uzmanlarla işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

Ukrayna Havayolları Başkanı Yevhenii Dykhne ise kabin görevlilerinin böyle bir kazaya sebep olabilecek hata yapmış olabileceklerini hiçbir zaman düşünmediklerini belirterek "Hepsi çok iyi insanlardı" dedi.


İran ordusu tarafından devlet televizyonunda yapılan açıklamada Ukrayna Havayolları'na ait uçağın Devrim Muhafızları'na ait bir askeri alanın çok yakınından geçtiği ve bu sırada hata sonucu vurulduğu belirtilmişti. Yapılan açıklamada kazaya sebebiyet veren kişilerin ordu içinde yargılanacağı ve sorumlu tutulacağı bildirildi.

İRAN ‘AFFEDİLEMEZ BİR HATA’ DEDİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD suikastiyle öldürülmesi ve Washington’ın tehditlerinin sürdürdüğü bir atmosferde ülkedeki savunma sistemlerinin ABD’nin muhtemel saldırılarına karşı tam teyakkuz halinde olduklarını açıklamaya çalıştı.

"Bu süreçte insani hata nedeniyle yanlışlıkla (füze) fırlatılması, onlarca insanın ölümüyle sonuçlanan bir faciaya yol açmıştır" diyen Ruhani, faciaya yol açan yanlış nedeniyle üzgün olduklarını belirterek şöyle demişti: "Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Ayrıca, bu tür faciaların tekrarlanmaması için ülkenin hava savunma sistemindeki zayıf noktaların giderilmesi için de gerekli tedbirler alınmalıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar