Sondland: Ukrayna konusunda ABD Başkanı Trump'ın emirlerini uyguladım

Sondland: Ukrayna konusunda ABD Başkanı Trump'ın emirlerini uyguladım
ABD Başkanı Donald Trump'ı görevden almaya yönelik soruşturma devam ederken, bugün Washington'ın Avrupa Birliği Büyükelçisi ifade verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınması ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında bugün önemli bir gelişme yaşandı.

ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda süren soruşturmanın kamuya açık oturumunda ifade verdi.

ABD'NİN AVRUPA BÜYÜK ELÇİSİ TRUMP HAKKINDAKİ İDDİALARI DOĞRULADI

'Beyaz Saray’ı en çok endişelendiren isim' olarak nitelendirilen ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Sondland, görev süreci boyunca yaşadıklarını Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'na anlattı. Sondland, Trump’ın avukatı Rudy Giuliani aracılığıyla ABD Başkanı ile iletişim içerisinde olduğunu söylerken, Trump hakkındaki iddiaları da doğruladı.

 

 

SONLAND: BAŞKANIN EMİRLERİNİ UYGULADIM

Sondland, Giuliani üzerinden gelen 'başkanın emirlerini' uyguladığını söyledi. Latince 'al-ver' anlamına gelen 'Quid pro quo' kavramını kullanan Sondland, Trump’ın diplomatik ilişkiyi kişisel menfaatleri için kullandığını belirtti.

Aynı zamanda ABD Başkanı Trump’ın da bağışçılarından biri olduğu bilinen Gordon Sondland, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da bu gelişmelerden haberdar olduğunu ve Ukrayna konusunda tamamen destek verdiğini dile getirdi:

"Biz Bay Giuliani ile çalışmak istemedik. Açıkça konuşmak gerekirse bize verilen kartlarla oynamak istedik. Eğer Giuliani ile çalışmayı reddedersek, ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek için önemli bir fırsatı kaçıracağımızı anladık. Dolayısıyla başkanın emirlerini takip ettik."

'ZELENSKİ'DEN BİDEN'İN SORUŞTURULMASINI İSTEDİKTEN SONRA KİEV'DE GÖRÜŞTÜ'

"Bu komisyonun üyelerinin bu karmaşık meseleleri tek bir soruda çerçevelendirmek istediğini biliyorum. Bir koz kullanıldı mı? Daha önce de ifade ettiğim gibi, yanıt 'Evet'" diyen Gordon Sondland, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’den siyasi rakibi Joe Biden’ı soruşturmasını istediği telefon görüşmesinden bir gün sonra Kiev’de Trump’la görüştüğünü de doğruladı. Trump arasında 26 Temmuz tarihli telefon görüşmesinde soruşturma konusunun gündeme geldiğinden kuşku olmadığını belirten Büyükelçi Sondland, ancak o anda bu görüşmenin kendisine çok ciddi gelmediğini ifade etti.

'HERKES BİLİYORDU SIR DEĞİLDİ'

Sondland, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dahil Trump yönetiminin üst düzey üyelerini Trump’ın soruşturma konusunda Ukrayna’ya baskısıyla ilgili bilgilendirdiğini belirtti. Sondland, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’e, Ukrayna’ya yönelik Amerikan askeri yardımlarının soruşturma taleplerine 'bağlanmasından' endişe duyduğunu bizzat ilettiğini de söyledi.

Gordon Sondland, Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin, Trump’ın Ukrayna’dan Beyaz Saray’da Zelenski’yle ikili zirve yapılmasının bir ön koşulu olarak 2016 ABD başkanlık seçimlerine Ukrayna’dan müdahale iddiaları ve Biden’ın oğlu Hunter Biden’in bir dönem yönetim kurulunda görev yaptığı Burisma’yla ilgili soruşturmalar başlatılması hakkında kamuoyuna duyuru yapmasını açık ortamda dile getirdiğini kaydetti.

Sondland, meseleyi ayrıntılarıyla dışişleri ve enerji bakanlıklarının mensupları ve Beyaz Saray çalışanlarına aktardığını, bunlar arasında Pompeo ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney’nin de olduğunu belirtti. Herkesin 'Trump’ın arzularını ve taleplerini' anladığını ifade eden Sondland, 'Herkes biliyordu. Sır değildi' dedi.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar