'Ulaşım benim işim diyen' Yıldırım'ın bakanlığı döneminde 58 kişi tren kazasında öldü

'Ulaşım benim işim diyen' Yıldırım'ın bakanlığı döneminde 58 kişi tren kazasında öldü
Yıldırım, kazalardan sonra 'İstifa edecek misiniz?' sorusuna, 'O direksiyonu ben kullanmıyorum ki kardeşim' ve 'Düşünmüyorum, uygun bulmuyorum' gibi yanıtlar vermişti.

Mazbatası elinden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Binali Yıldırım'ın 23 Haziran'da yenilenecek seçim öncesindeki düellosunda, Yıldırım "Ulaşım benim işim, tevazuya lüzum yok. Türkiye’de 16 yılda bu işi hallettim" ifadelerini kullandı. Yıldırım’ın açıklaması, akıllara 2002-2013 ve 2015-2016 yılları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev yaptığı dönemde gerçekleşen ölümlü tren kazalarını getirdi.

PAMUKOVA TREN KAZASI

22 Temmuz 2004’te Cumhuriyet tarihinin en büyük tren kazalarından birisi gerçekleşmişti. İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında Mekece Köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. Kazada 41 kişi yaşamını yitirdi, 89 kişi yaralandı. Bilirkişi incelemesinde makinistlerin yanı sıra ile yol tamiratlarını yapmaması ve sinyalizasyon hatası nedeniyle TCDD 8'de 4 oranında kusurlu bulunmuştu.

Binali Yıldırım, 38 kişinin öldüğü Pamukova'daki tren kazasının ardından yaptığı açıklamada, istifa etmesi gerektiği yolundaki eleştirilere "Ben çok rahatım. O direksiyonu ben kullanmıyorum ki kardeşim..." diyerek cevap verdi.

KOCAELİ’DE İKİ TREN ÇARPIŞTI

Pamukova kazasından yalnızca 20 gün sonra, 11 Ağustos 2004’te Ankara'dan İstanbul'a giden Başkent Ekspresi ile İstanbul'dan Adapazarı'na giden Adapazarı Ekspresi, Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Tavşancıl Beldesi'nde çarpıştı. Kazada 8 kişinin öldüğü 88 kişinin de yaralandığını açıklanmıştı.

Kazanın ardından bir basın toplantısı düzenleyen dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "İstifa edecek misiniz?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Düşünmüyorum, uygun bulmuyorum. Karayollarında yılda 5 bin kişi ölüyor, aldığım ilk izlenimlere göre kaza ışık ihlalinden. Ölenlerden ikisi demiryolu işçisi, ancak nerede çalıştıklarını, niçin burada bulunduklarını henüz bilmiyorum."

KÜTAHYA’DA TREN RAYDAN ÇIKTI

27 Ocak 2008 tarihinde İstanbul - Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi, Kütahya’da bulunan Çöğürler - Değirmenözü istasyonları arasında seyrederken raydan çıktı. Kaza sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 37 kişi yaralandı. Trenin kaza yapmasının ardından ısınma sistemi devre dışı kalınca yolcular eksi 12 derecede donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İTÜ İnşaat ve Kimya Fakültesi öğretim üyesi isimlerden kurulu bilirkişi heyetinin 24 Nisan 2008'de düzenlediği raporda, "Ray birleşim noktasındaki çatlağın gözle görülebilecek boyutta olması halinde hat bakımı ile ilgili sorumluların, dolayısıyla TCDD İşletmesi'nin kusurlu olacağı, çatlağın gözle görülemeyecek boyutta olması halinde ise malzeme ve bakım yöntemlerinin yetersizliği, ray ve contalarda çatlak muayene yöntemlerinin ve gerekli araçların noksanlığı nedeniyle TCDD İşletmesi'nin kusuru olacağı" kaydedilmişti.

Şu anda AKP Erzincan Milletvekili olan ve Binali Yıldırım’la arkadaşlığı bilinen Süleyman Karaman, o dönem TCDD Genel Müdürü olarak atanmıştı.

Karaman, Kütahya yakınlarında meydana gelen son tren kazasının nedeninin ray kırılması olduğunu belirterek, "Ray 37 parça olmuş. İlk defa bu kadar parçalanan bir ray görüyoruz. Ray kırılmış ve tren raydan çıkmış. Biz şimdi şunu arıyoruz, ray niye kırıldı? Onu araştırıyoruz" demişti.
 

Öne Çıkanlar