'Ülkeye kölece bir suskunluk dayatılıyor'

'Ülkeye kölece bir suskunluk dayatılıyor'
İstanbul 3. Havalimanı işçilerine Diyarbakır’dan destek geldi. Ortak açıklama yapan meslek odaları ve sivil toplum örgütleri, iktidarın işçi sınıfını hedef aldığına dikkat çekti.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - İstanbul’da 3. Havalimanı işçilerinden 24’ünün tutuklanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Diyarbakır’da DİSK, KESK, TMMOB ve TBB Ofis semtinde AZC plaza önünde basın açıklaması yaparak işçilerin tutuklanmasına tepki gösterdi. Basın açıklamasının yapıldığı Ofis semtindeki AZC plaza önünde polis yoğun önlem aldı. Bölgede TOMA’lar ve zırhlı araçlar konuşlandı.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP Antep  Milletvekili Mahmut Toğrul, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğlu, HDP Diyarbakır İl Örgütü ve STK temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasında "3. Havalimanı inşaat işçileri yalnız değildir, sermayenin kölesi olmayacağız" pankartı taşındı.  Basın açıklamasını DİSK Genel İş Diyarbakır 2 No’lu Şube sekreteri Hasan Hayri Eroğlu okudu.

"SİYASAL İKTİDAR, İŞÇİLERİ HEDEF ALMIŞTIR"

24 işçinin tutuklanmasının adaletsizliğin geldiği boyutu gözler önüne serdiğini ifade eden Hasan Hayri Eroğlu, işçilerin dile getirdiği sorunların suç duyurusu niteliğinde olduğunu hatırlattı. İşçilerin dile getirdiği sorunların çözüme kavuşturulması yerine, işçilerin tutuklanmasına tepki gösteren Eroğlu, "İşverenin hukuksuzluğunun soruşturulmaması yerine çözüm olarak yüzlerce işçinin gözaltına alınıp 24’ünün tutuklanması, ülkemizi yönetenlerin işçi sınıfının tamamına yönelik açık bir meydan okuması olarak tarihe geçmiştir.  İş cinayetlerinin cezasız kaldığı, işverenlerin vergi ve SGK usulsüzlüklerinin örtbas edildiği, çalışma yaşamının da tam bir hukuksuzluğun kol gezdiği bir ülkede, bu uygulamalara karşı örgütlenen ve ‘köle değiliz’ diyen işçiler siyasal iktidar tarafından ‘muhatap’ değil, hedef alınmıştır" dedi.

"KÖLECİ BİR SUSKUNLUK DAYATILMAK İSTENİYOR"

İşçilerin sadece gaz bombalarının ve TOMA’ların değil, iktidar yanlısı medyanın da hedefi olduğunu belirten Eroğlu,  şunları söyledi: "İşçiler iktidar yanlısı basının  yalanlarının, ‘kin ve nefret’ söylemlerinin de hedefi olmuşlardır. Kalemleri ve vicdanları satılık işçi düşmanı bu ‘medya mensupları’ bilsinler ki bu ülkenin asli unsuru, gerçek sahibi işçi sınıfıdır, emekçilerdir, üretenlerdir. İşçilerin taleplerini gaz bombalarıyla, gözaltılar la, tutuklamalarla, yalanlarla bastırmak isteyenler, sadece inşaat işçilerini hedef almamış, belli ki ülkenin emeğiyle geçinen dörtte üçünde ‘Kölece bir suskunluk’ dayatmak istemişlerdir.

"KÖLE DEĞİLİZ ÇIĞLIĞI, TÜM İŞÇİ SINIFININ ÇIĞLIĞI HALİNE GELDİ"

Ülkemiz ekonomik kriz sürecindeyken, ücretlerimiz zamlar karşısında her gün erirken, işsizlikte artış durdurulmazken, bu süreci baskı ve zor yoluyla yönetmeyi, sermayeyi kurtarıp faturayı işçilere, emeklilere, tüm dar gelirlilere kesmeyi düşünenleri bu günden uyarıyoruz. Baskıyla susturulmak istenen inşaat işçilerinin ‘Köle değiliz’ çığlığı işçi sınıfının tamamının çığlığı haline gelmiştir.

"İŞÇİLERİN TALEPLERİ KARŞILANMALI"

İşçi sınıfının haklı ve meşru taleplerini bastırarak, hukuk dışı, adaletsiz yollara başvurarak bu kriz sürecini ‘yönetme’ hesapları yapanlar ciddi bir yanılgı içindedir. Bu yanılgıdan derhal dönülmelidir. Uluslararası çalışma örgütünü (ILO), Çalışma Bakanlığı ve Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyini hızla sorunların çözümüne dönük etkin görev almaya davet ediyoruz. Sendikalardan, meslek odalarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden ve Bakanlığın ilgili birimlerinden oluşan bir denetim komisyonu oluşturulmasını talep ediyoruz. İnşaat işçilerinin tüm talepleri karşılanmalı, tutuklanan tüm işçiler derhal serbest bırakılmalı. İnsanlık dışı koşullarda, kölece ve hukuksuz bir biçimde işçi çalıştıran işverenler hakkında etkin bir soruşturma başlatılmalıdır."

"İŞÇİLERİN YANINDAYIZ"

Eroğlu’nun ardından HDP Milletvekili Musa Farisoğlu konuştu. İşçilere dayatılan baskı ve tutuklamalara karşı dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Farisoğlu, "Türkiye’nin her tarafında adeta bir tecrit uygulanıyor. Bütün toplumsal muhalefeti bastırmak isteniyor.  Hak arayışlarını sürdüren emekçiler baskı altına alındı, yüzlerce emekçi gözaltına alındı. Onlarca emekçi tutuklandı. Bu kara faşizme, bu zorbalığa hak gaspı içinde olan bu kesime karşı bir tutum ortaya koymamız gerekiyor. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak her alanda ve her zeminde bu hak talebinde bulunan bütün emekçilerin yanında olacağız. Tekçi mantığa, faşizme karşı mücadelemizi yürüteceğiz" dedi. 

Öne Çıkanlar