Ulusal Birlik Çalıştayı başladı: Ya başaracağız ya başaracağız, başka seçenek yok

Ulusal Birlik Çalıştayı başladı: Ya başaracağız ya başaracağız, başka seçenek yok
Kürdistani İttifak Ulusal Birlik Çalıştayı Diyarbakır’da başladı. Çalıştayda ulusal ittifakın yol haritası belirlenecek.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve 8 Kürt partisin oluşturduğu Kürdistani İttifak Çalışması Diyarbakır’da başladı. İki gün sürecek olan çalıştaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, DDKD, HDP, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu-Kuzey (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi temsilcileri ile kanaat önderleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

AÇILIŞ KONUŞMASI 3 DİLDE YAPILDI

Çok sayıda sivil toplum temsilcisinin katıldığı çalıştayın açılış konuşması Kurmanci, Zazaki ve Türkçe yapıldı. Zazaki metni DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kurmanci metni Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkçe metni ise PDK-T yöneticisi Ozan Kardaş tarafından okundu.  

‘SAVAŞIN MERKEZİNDE KÜRDİSTAN COĞRAFYASI VAR’

Ulusal Birlik Çalıştayı için 3 dilde hazırlanan ortak metin şöyle:

"Değerli katılımcılar; Libya ve İran ile ABD arasında yaşanan son gelişmeler bir kez daha gösterdi ki, bölgede savaşın yakında biteceğinin işaretleri maalesef ufukta gözükmüyor. 30 yıldır süren savaşın merkezinde ise Kürdistan coğrafyası yer alıyor. Bu uzun yıllarda yaşanan olaylar ve süreçlerin süzgecinden baktığımızda; her gelişmenin lehte veya aleyhte Kürt halkını, kazanımlarını ve siyasetini doğrudan etkiliyor. Küresel ve bölgesel aktörlerin bölge üzerindeki büyük hesaplaşmasında; halkımız ve siyaseti arada kalıp ezilebilir de aradan sıyrılıp kazanımlarını büyütebilir de.

‘SALDIRILARA ‘DUR’ DİYEBİLMEK İÇİN…’

"Yani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi başta olmak üzere; ülkemizin, halkımızın ulusal özgürlük mücadelesindeki kazanımlarını korumak, büyütmek ve kalıcı hale getirmek ancak ulusal ittifakla mümkündür. Ulusal İttifak; Rojava ve Güney Kürdistan parçalarının kazanımlarını, hedefleri doğrultusunda, koruyup geliştirebilmelerinde hem tarihsel hem de güncel süreçlerin gereğidir. Ulusal İttifak; devletin Kuzey Kürdistan’da sivil demokratik meşru siyasete nefes aldırmayan aralıksız haksız ve hukuksuz saldırılarına, halkın iradesiyle seçilmiş belediyelere kayyım atanmasına karşı ‘dur’ diyebilmek için yaşamın basıncıdır."

‘GÜN GELECEĞE ODAKLANMA GÜNÜ…’

"Ulusal İttifak; ağır bedellerle yüklü mücadeleyle dünya kamuoyunun sevgi ve sempatisinin odağı haline gelen halkımızın daha fazla uluslararası destek alabilmesinin anahtarıdır. Ulusal İttifak; halkımızın, seydalarımızın, aydınlarımızın, kadınlarımızın ‘yeter artık gün ulusal birlik günü’ çağrılarına en anlamlı yanıttır. Bu olgu, süreç ve çağrılar atmosferinde; gün, Ulusal İttifak hedefiyle ayrılıklarımızı adım adım küçültme ve ortak paydalarımızı büyütme günü. Gün; önce Kürdistan’ın Kuzeyin de kalıcı Ulusal İttifakı kurma, sonra bunu Ulusal Kongreye doğru büyütme günü. Gün, aramızdaki buzulları kırma, soğuk savaş duvarlarını yıkma günü. Gün, geçmişe değil geleceğe odaklanma günü. Gün, tüm ulusal demokratik güçlerimizin önce pratik politik mücadelede birlikte yürüme sonra yürüdükleri yolu eleştiri odağına alma günüdür."

‘YA BAŞARACAĞIZ YA BAŞARACAĞIZ, BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK’

"Haydi diyoruz. Ya Ulusal İttifakı başaracağız ya başaracağız. Başka bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle acele etmeyeceğiz. Önce hep birlikte iyi planlayalım, sonra yine hep birlikte ve önemlisi halklarımızla birlikte iyi iş yapalım. Haydi diyoruz. Önce Kürdistan’da en geniş kalıcı ulusal demokratik ittifakı kuralım, sonra Türkiye’de demokrasi güçleriyle en geniş demokratik güç birliğini hedefleyelim. Ulusal ittifakla başaracağız. Gelecek halkımızındır, bizimdir."

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Açıklamanın ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti. Çalıştayın ilk gündeminde, kalıcı ulusal ittifak modeli için "Ulusal meclis mi?", "Kongre mi?" ya da "Demokratik cephe mi?" sorularına yanıt aranacak. Çalıştayın ikinci gündeminde ise kalıcı ulusal ittifak yolunda ulusal değerlerde ortaklaşmanın sağlanması için sorun ve engellerin aşılması tartışılacak.  Çalıştayın üçüncü gündeminde ise Kürtlerin kazanımlarına yönelik artan saldırılara karşı Kürdistani İttifak Çalışması’nın yol haritası belirlenecek.  Çalıştayın sonuç bildirgesi ise yarın açıklanacak.

Öne Çıkanlar