Kişiye özel ilanlara ceza geliyor

Kişiye özel ilanlara ceza geliyor
Bazı ilanların kişiye özel olarak açıldığı belirtilerek, kadrolaşmaya gidildiği itiraf edildi. Ceza çıkabileceği açıklandı.

Akademik kadro ilanlarında aranan ek koşullara ilişkin açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kişiye özel tüm ilanların iptal edebileceğini açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada, üniversitelerin kadro ilanlarında sıralanan ek koşulların bir kişiyi işaret etmesi durumunun Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na aykırı olduğu vurgulanarak "Atama işlemlerinde rol alan yetkililer açısından idari ve cezai sorumluluklar doğuracağı açıktır" denildi.

KISITLAYICI VE ENGELLEYİCİ

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre YÖK’ün, kişiye özel kadro ilanlarına yönelik daha önce tüm üniversitelere gönderdiği ancak herhangi bir yaptırım içermeyen uyarısı yinelendi. Üniversitelerin atama için aradığı asgari koşulların yanında açıkladığı ek koşulların objektif, denetlenebilir ve bilimsel kaliteyi artırmak amaçlı olması gerektiğinin altını çizen kurum, ek koşulların YÖK’ün onayına tabi olmadığını anımsattı.

YÖK: KADRO İLANLARININ KİŞİYE ÖZEL OLDUĞUNA DAİR ÇOK SAYIDA ŞİKAYET GELDİ

Üniversitelerin akademik personel alımı için yayımladığı kadro ilanlarının bir adayı işaret edecek biçimde belirlendiği yönünde çok sayıda şikâyetin geldiğini açıklayan YÖK, kişiye özel ilanlarla üniversitelerde kadrolaşmaya gidildiğini itiraf etti. YÖK tarafından bu ilanlarla ilgili yürütülen soruşturmalara ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

‘ATANAN BAZI KİŞİLERİN TEZ BAŞLIĞINA GÖRE İLAN VERİLMİŞ’

"Üniversiteler tarafından çıkılan bazı ilanlarda yer alan ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yönelik ve rekabeti engelleyecek biçimde belirlenebildiği, ataması yapılan kişilerin yayınları ile belirlenen ek koşul arasında büyük benzerlikler bulunduğu ve hatta bazı atamalar için doğrudan ataması yapılan kişilerin yüksek lisans ya da doktora tez başlıklarının ek koşul olarak belirlendiği, bazı ilanlarda açıklanamayacak ölçüde kısıtlayıcı ve rekabeti engelleyici koşullar belirlendiği görülmüştür."

‘YARGI, İPTAL EDECEK’

YÖK, akademik ilanlardaki ek ölçütlerin, "Kişiyi tanımlamaya yönelik, akademik rekabeti engelleyecek nitelikte" olduğu gerekçesiyle dava açılması durumunda yargının atama işlemlerini iptal edeceğine dikkati çekti.

‘ÖZEL’ ÖRNEKLER

-Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin verdiği doçent ilanına başvuru için, "Şalgamda laktik asit bakterileri, aroma maddeleri, antosiyaninler ve depolama alanında çalışmalar yapmak" şartı getirildi.

-Süleyman Demirel Üniversitesi, Eskiçağ Anabilim Dalı’na yönelik verdiği öğretim üyesi ilanına, "Pers Askeri Teşkilatı ve Kurumları ile ilgili çalışmak" şartını koydu. Türkiye’de bu alanda yalnızca bir kişi çalışma yaptı.

-Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi için verilen ilanda, "Arap Dili ve Belagatı Alanında Doktora yapmış olup, İbn Ebi Zemenin ve Tefsiri Konusunda çalışmış olmak" gibi adeta kişiye özel referanslar içeren ek koşullar sıralandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar