unutmamalı

son günlerde olan başka şeyler de var. ohal yine uzatıldı. onlarca hdp'li tutuklandı. 15 yaşın üstündeki gebeliklerin bildirilmesinin zorunlu olmadığı açıklandı. işsizlik yüzde 17'ye ulaştı.

ben de çoğumuz gibi, son birkaç günü, geceyi, "uzman"ların konuşmalarını dinleyerek, "uzman"ların analizlerini okuyarak geçirdim ve anaakım medyada genellikle en gerçekçi, en hamasetten uzak sözleri asker kökenlilerin sarf ettiğine şahit olup şaşırdım. belki de bildikleri, gördükleri, yaşadıkları onları hakikate yaklaştırıyordur.

gerçeğin hangi parçasına baktığımız da önemli. mesela tam bu sırada gelen bir haber, gazprom’un, rus doğalgazını türkiye üzerinden avrupa’ya satmak üzere ikinci boru hattının inşaatı için türkiye cumhuriyeti’nden gerekli izni aldığını söylüyordu. bence en az, bir askeri harekâta zeytin dalı adını vermenin tuhaflığı kadar üstünde durulmaya değer bir gelişme.  

ama son günlerde olan başka şeyler de var. ohal bir kere daha uzatıldı, mesela.

türkiye’nin her yerinde, üstelik tam da kongre öncesinde onlarca hdp üyesi ve yöneticisi tutuklandı. 

sonra geçen yazıda da değindiğim gibi, birleşik metal-iş, pazartesi günü yaptığı basın toplantısında 2 şubat’ta greve çıkacağını açıkladı ve salı gününden beri işyerlerine grev ilanları asılıyor. bu 130 bin metal işçisinin hayatını etkileyecek bir gelişme.

abd’de, eski halkbank müdürü hakan atilla’nın yargılandığı davada tanık statüsünde bulunan reza zarrab’ın, telaffuzu bile güç olan miktarlarda rüşvet verdiğini itiraf ettiği ekonomi eski bakanı zafer çağlayan, ankara sanayi odası’nın, pazartesi günü yapılan 54. yıl ödül töreninde ödül aldı ve büyük ilgiyle karşılandı.

salı günü izmir aliağa’daki tüpraş rafinerisi’nde drum tankları ve reaktörlerin bakım ve temizliğini yapan bir grup işçi, çalıştıkları taşeron firmanın üç aydır ücretlerini ödememesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.

nevin yıldırım’ı tanıyorsunuz, kendisine tecavüz eden akrabasını öldürmüş, kafasını keserek köyün kahvesinin önüne atmıştı. geçtiğimiz günlerde mahkeme onunla ilgili kararı bozmuştu, çarşamba günü yeni açılan dava devam edecek. yine çarşamba günü, nurcan aslan’ı, arkadaşlık teklifini reddettiği için sokak ortasında 11 kurşunla katleden muhtar abdullah melih barış’ın yargılandığı duruşma var.

nuriye gülmen ve semih özakça açlık grevinde 320. günü geride bıraktılar. nuriye 30’lu, semih 40’lı kilolara indi. khk’larla işlerinden olan emekçilerin sayısı 116 binin üzerinde.

küçükçekmece’deki kanuni sultan süleyman eğitim ve araştırma hastanesi’nde sadece beş ay içinde 38’i 15 yaş altında olmak üzere, 115 hamile çocuğun başvuru yaptığının, bu durumun bir çalışanın çabası ve cesaretiyle ortaya çıkması üzerine, 18 yaş altındaki gebeliklerin arttığı, bu çocukları çoğunlukla akrabalarının hamile bıraktığı anlaşıldı. konuyla ilgili açıklama yapan istanbul valisi vasip şahin, 15 yaşın üstündeki gebeliklerin, zor ve cebir olmadıkça bildirilmesinin zorunlu olmadığını açıkladı. feminist örgütler, bunu evlenme yaşının fiilen 15’e çekilmesi olarak görüyor.

disk-ar, geçen hafta açıkladığı raporunda, işsizlik oranının yüzde 17.1’e ulaştığını, bunun 5 milyon 834 bin kişiye tekabül ettiğini, genç işsizlik oranının yüzde 19.3, kadın işsizliğinin yüzde 14’e, genç kadın işsizliğininse yüzde 25.7’ye ulaştığını bildirdi. yani genç kadınların dörtte birden biraz fazlası işsiz!

barış atay’ın üç sezondur sergilenen "sadece diktatör" adlı oyununu yasaklandı.

şehir plancıları odası izmir şube başkanı özlem şenyol kocaer, alsancak liman arkası bölgesi, yeni kent merkezi çevresi ve bornova kazım dirik mahallesi başta olmak üzere, sermaye gruplarının eliyle çarpık kentleşmenin gerçekleştirildiği 22 alan hakkında dava açtıklarını açıkladı.

resmi gazete’de yayınlanan ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri, atatürk günleri ve tarihi günlerde tören ve kutlamalar yönetmenliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’le, çocuklara yönelik taciz vakalarıyla gündeme gelmiş olan ensar vakfı ve ismailağa camii ilim ve hizmet vakfı da resmi protokol listesine alındı.

2015 yılından beri düzenlenen ve bu yıl teoman, manga, ezhel, pera ve dktt’nin katılacağı genç bi şenlik’e istanbul valiliği tarafından son dakikada izin verilmediği açıklandı.

italya’da, 2013 yılında, bir gece kulübünde dört arkadaşıyla birlikte bir kadına tecavüz ettiği için 9 yıl hapis cezasına çarptırılan futbolcu robinho, sivasspor kadrosuna alındı.

geçen cuma günü, yine 19 ocak’ta, agos gazetesi’nin önünde hrant dink’i anmak için coşkulu bir kalabalık toplandı.

afrin bize bütün bunları unutturmasın. çünkü unutmak kaybetmek demek ve kaybetmeye tahammülümüz yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
ayşe düzkan Arşivi