Uzmanlar, sahurda 1 milyar dolarlık satışı değerlendirdi

Uzmanlar, sahurda 1 milyar dolarlık satışı değerlendirdi
Bankaların dövizin ateşini düşürmek için gece 1 milyar dolar satışını değerlendiren uzmanlar, eldeki cephanenin harcanarak, zararın kalıcı hale getirildiği görüşünde.

ARTI GERÇEK - Reuters haber ajansı, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybına müdahale etmek için başta Ziraat Bankası olmak üzere Türkiye'deki kamu bankalarının gece saatlerinde 1 milyar dolar sattığını duyurdu.

Reuters'a konuşan kaynaklar, dolar satan bankalar arasında en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası'nın da bulunduğunu belirtti. Dolar/TL kuru dün 6,25'e dayandıktan sonra, Türkiye bankalarının sadece Asya piyasalarının açık olduğu saatlerde yaptığı satışlar sonrası 6,04 seviyesine kadar geriledi. Dolar sabah saatlerinden bu yana 6,12-6,14 bandında dalgalanıyor.

Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak, "Ziraat başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla satış gerçekleştirildi. Bu kanalla kurdaki artış durdurularak kurun bir miktar geri gelmesi hedeflendi" dedi.

Bloomberg’e konuşan 'konuya yakın ancak açıklama yetkisi bulunmayan' Asya merkezli FX traderları da, dolar/TL’nin Asya seansındaki düşüşünün Türkiye bankalarının bankalararası platformlar üzerinden piyasaya girip anahtar seviyelerden spot dolar satması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

Micheal G. Wilson tarafından gönderilen notta, "Satış, etkinin maksimum olması için kurda likiditenin en az olduğu noktada gerçekleşti. Dolar/TL spot düşüşü 6.15’e yakın tekliflerin karşılanmasıyla hızlandı. Kur, yüzde 2.2’ye kadar düşüşle 6.0542’ye kadar geriledi" dendi.

Uzmanlar, kamu bankalarının bir gecede 1 milyar dolar satışını değerlendirdi.

İktisatçı Mustafa Sönmez, "Doların çıkışını yavaşlatmak için Ziraat'a 1 milyar dolar sattırmışlar. Daha kaç milyar bulabilir ki kamu bankaları? Bataklıkla baş edemiyorlar, tek tek sinek peşindeler. Durumları umutsuz. Geçen eylül de olduğu gibi bir anda 4-5 puan TL faizi artışından kaçamayacaklar" değerlendirmesi yaptı.

Atilla Yeşilada, "Kamu bankalarıyla ilgili çok vahim bir iddia. Kamuoyu açıklama bekliyor" diye yazdı.

Ümit Akçay ise "Gelen haberlere göre 1 milyar dolar satmışlar dün gece yine. Bu gidiş gidiş değil" dedi.

Prof. Dr. Burak Arzova da, "Kamu eğer elindeki dövizi satıyor ve dolardaki yükselişi önleyeceğini sanıyorsa ciddi bir yanılgı içindedir. Şöyle ki; bu tür müdahaleler artık geçmişte kaldı. Sadece sattığı ile kalır. TCMB'nin rezervlerinin yeniden sorgulanmasına neden olur. Kur yeniden artar" şeklinde durumu özetledi.

İSTANBUL'DA SEÇİMLERİN YENİLENMESİNİN BEDELİ

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de, atılan adımın hali hazırda kısıtlı olan döviz rezervlerini boşa harcamak olduğunu savunarak, "Bu, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesinin bedeli" dedi. Türk yetkililerin lirayı desteklemek için ellerinden geleni yaptığını kaydeden Ash, "Ancak asıl yapılması gerekeni yapmıyorlar. Bu da, yüzde 24 olan bir haftalık repo faizini artırmak" ifadesini kullandı.

ELDEKİ SON CEPHANELER BU KADAR KOLAY HARCANMAMALI

CHP'li Faik Öztrak, "Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının gece yarısı 1 milyar dolar sattığı ifade ediliyor. Elde kalan son cephaneler bu kadar kolay harcanmamalı. Hazıra dağ dayanmaz, bu yama da böyle kapanmaz" dedi.

ZARAR DAHA KALICI OLUYOR

Maqasid Portföy Genel Müdürü Egemen Candır da, Twitter’da yaptığı yorumda, Türkiye’de orta/uzun vade hisse ve bono yatırımı yapan yabancıların, riskleri kontrol etmek için aynı zamanda TL’de kısa pozisyon tuttuğunu belirterek, "Bu tarz müdahaleler risk kontrolünü azaltınca bu sefer borsadan, tahvilden çıkış oluyor. Zarar daha kalıcı oluyor. Değmez buna" ifadesini kullandı.

Prof. Dr Özgür Demirtaş, "Rezervlerimizi şak şak satacaklarını kimse düşünmemişti. Şaka yapıyorlar sandı çoğu kimse. Gerçekmiş. Merkez Bankası'nın rezervleri dolar/TL'yi tutmaya yeterli değil! Kaç kez yazdım ve söyledim.
Dolarda bir şok daha yenirse, Enflasyon da kontrolden çıkacaktır. Üzücü gerçekten üzücü" diye yazdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar