Vahap Coşkun: İktidar, HDP'nin kitlesiyle ilişkisini kesmeyi amaçlıyor

Vahap Coşkun: İktidar, HDP'nin kitlesiyle ilişkisini kesmeyi amaçlıyor
Kayyım politikalarını değerlendiren Vahap Coşkun, iktidarın amacının 'HDP’nin siyasi faaliyetlerini mümkün olan en alt seviyeye indirmek, kitlesiyle ilişkisini kesmek' olduğunu söyledi.

HDP’li belediyelere yönelik kayyım siyaseti sertleşerek devam ediyor. Belediye başkanlarınınbirer birer gözaltına alındığı ve tutuklandığı şu günlerde siyasi iktidarın kayyım politikasını Evrensel’den Fırat Topal'a değerlendiren Akademisyen Vahap Coşkun, iktidarın büyükşehirleri kaybetmesinden sorumlu tuttuğu HDP’yi cezalandırmak istediğini söylerken, AKP seçmeninin bir kısmının da karşı çıktığı kayyım siyasetinin siyasi iktidara da bir faydası olmadığını vurguladı.

'HDP CEZALANDIRILMAK, TOPLUMLA BAĞI KOPARTILMAK İSTENİYOR'

Siyasi iktidarın, 31 Mart yerel seçimlerinde büyükşehirleri kaybetmesinden sorumlu tuttuğu HDP’yi cezalandırmayı amaçladığını ifade eden Coşkun, AKP iktidarının amaçlarını şöyle sıraladı:

"Baştan itibaren iktidarın iki amacının olduğunu düşünüyorum. Bunlardan biri son yerel seçimlerde HDP’nin aldığı tavrı cezalandırmak. Özellikle Türkiye’nin batısında büyükşehirlerin kaybedilmesiyle HDP’nin aldığı tavır önemlidir. HDP’nin bu kararının bedelini ödetmeye çalışıyor.

İkincisi Kürt meselesi çerçevesinde tabii ki bir mücadele konsepti var. Sadece askeri anlamda değil siyasi anlamda da bütün araçların seferber edildiği bir dönemden geçiyoruz. Bu bağlamda HDP’nin siyasi faaliyetlerini mümkün olan en alt seviyeye indirmek, kitlesiyle ilişkisini kesmek ve azaltmak. Milletvekilleri tutuklanıyor, belediye başkanları gözaltına alınıyor, teşkilatlarına yönelik operasyonlar yapılıyor. HDP’nin elinde belediyeler var. Bunları da HDP’nin elinden alıp toplumla bağını koparmak ve siyasal etkisini indirmek üzerinden bir siyaset var. Bu kayyum atamaları da tamamıyla buna yönelik bir uygulama."

'KAYYIMLAR İKTİDAR LEHİNE BİR SONUÇ DOĞURMAYACAK'

Daha önceki yıllarda da kayyım siyasetinin yapıldığını hatırlatan Coşkun, kayyım uygulamalarının iktidar lehine bir sonuç doğurmayacağının da altını çizdi:

"Daha önce de kayyum atanmıştı. Bu kayyum atamaları kitlenin, toplumun onayladığı bir şey değil. Daha önceki dönemde yapılan araştırmalar, toplumun 4’te 3’ünün kayyum atamalarının yanlış olduğunu söylediğini gösteriyordu. Dolayısıyla sadece HDP seçmenleri değil, AKP seçmenlerinin bir kısmı da kayyum atamalarının yanlış olduğu kanaatinde. Kayyum atanan yerlerin önemli kısmını HDP geri aldı. Bu kayyum siyasetinin iktidarın kendisine herhangi bir faydası yoktur. Kayyum atayarak insanların görüşünü değiştirmesi de söz konusu değil. Bu süreç bir bütün olarak Türkiye’de hem demokrasi standartlarını aşağıya çeken hem de temsili ortadan kaldıran son derece sancılı bir süreç. Bu sadece HDP seçmeninin iradesine karşı yürütülen bir şey değil. Bütün Türkiye’de demokrasi standartlarını düşüren kayyumu demokrasi kılıfı gibi gören bir uygulama bu." 

Öne Çıkanlar