Van cezaevlerinde 3 tutukluya 1 tabak bulgur, 3 kaşık yoğurt

Van cezaevlerinde 3 tutukluya 1 tabak bulgur, 3 kaşık yoğurt
Van F Tipi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı cezaevlerinde kalan tutuklular yaşanan hak ihlallerini aileleri aracılığıyla iletti.

Van F Tipi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı cezaevlerinde bulunan tutuklulara telefonda tekmil dayatması uygulanırken, 3 kişiye bir tabak bulgur ve üç kaşık yoğurt verildiği öğrenildi. Cezaevi idaresi bu durumu "Açık Cezaevi'nde yemeklerin az çıkarılması" gerekçesine dayandırdı.  

Van F Tipi ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı cezaevlerinde kalan tutuklular yaşanan hak ihlallerini aileleri aracılığıyla iletti. Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklular 20-25 gündür cezaevindeki telefon görüşmelerinde hem kendileri hem de karşıda arayan ailelerine tekmil zorunluluğunun getirildiğini aktardı. Aile ve tutukluların adı ve soyadını söylemelerinin ardından konuşabildiklerini söyleyen tutuklular, bu uygulama ile ilk kez karşılaştıklarını da iletti. 
 
'KANTİNDEN ALINAN EŞYALARA BASKINDA EL KONULUYOR'
 
Yine cezaevi eski müdürü tarafından odalarda TV'lerin flash yerlerinin söktürülmesi için daha önce 30 TL alındığını aktaran tutuklular, yeni müdürün aynı uygulama için odalardan 50 TL'yi bir kez daha talep ettiğini iletti. Kantinden alınan yaşamsal malzemelerine oda aramalarında el konulduğunu aktaran tutuklular, kantinde alınan yaşamsal malzemelere el konulmasına ilişkin cezaevi yetkililerinin "Bakanlık Genelgesi" gerekçe gösterdiğini iletti. Tutuklular, genelgeyi istemelerine rağmen kendilerine herhangi bir gerekçenin verilmediğini de aktardı. 
 
'3 KİŞİYE 1 KAP BULGUR 3 KAŞIK YOĞURT'
 
Tutukluların hastane sevk taleplerine 30 gündür izin verilmediğini aktaran tutuklular, "Kürtçe mektup, Kürtçe yazılar, kitapların büyük bir bölümü bize verilmiyor. Bu kitapların verilmemesi ise, 'Ne dediği anlaşılmadı' gerekçesine dayandırılıyor. F Tipi Yüksek Güvenlikli ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 3 kişiye 1 kişilik yemek veriliyor. Biz yemekle ilgili sorunları söylemek istemezdik ama şuan 3 kişiye 1 tabak bulgur ve 3 kaşık yoğurt veriliyor. Bunun gerekçesini sorduğumuzda ise bize 'Açık cezaevinde yemek az çıkıyor' yanıtını veriyorlar" dediklerini aktardı. 
 
Yine kantinlerdeki eşyaların çok pahalı olduğunu aktaran tutuklular, ellerinde emsal karar olmasına rağmen "Denetimli serbestlik" cezası olan tutukluların disiplin cezaları nedeniyle tahliye edilmediğini aktardı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar