Van'da 3 ayda 237 eve baskın, 282 gözaltı, 73 tutuklama

Van'da 3 ayda 237 eve baskın, 282 gözaltı, 73 tutuklama
İHD Van Şubesi, 3 ay içerisinde kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı rapora göre, kentte 3 ayda 8 bin 536 hak ihlali, yaşandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, kentte üç ay içerisinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen toplantıda 2018 yılının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Van ilinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgi veren İHD Şube Başkanı Murat Melet, son süreçteki ekonomik sorunların yeni hak ihlallerinin oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.

Krizin ana kaynağının demokrasi kültürünün oturmamasından kaynaklandığını dile getiren Melet şunları dile getirdi: "Tüm uyarılara kulak tıkandığından kendimizi Ortadoğu bataklığının ortasında bulduk. ABD ile yaşanan siyasi kriz, adı resmen konmasa da ülkeyi ekonomik krize sürüklemiştir. Mevcut sorunları aşmak, ülkeyi bu sorunlar sarmalından kurtarmanın tek yolu sorunlarımızı çözmekten geçiyor. Ülkede hukukun bağımsızlığı ve üstünlüğü tam oturtmadan, temel insan hakları ve özgürlüklerini hukuki güvence altına almadan bu sorunların çözülemeyeceği de aşikardır. Demokratik siyaset kanalları tıkalı, insan hak ve özgürlüklerinin esas alındığı yaşam biçimi sorunlu olduğu sürece hiç kuşkusuz hak ihlalleri de artarak devam edecektir. Ekonomik sorunların asıl kaynağı ekonomik yaptırımlardan öteye demokrasi kültürünün oturtulamamasından kaynaklanmaktadır."

‘DİYALOG DIŞI ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SONUÇ VERMEZ’

Kürt sorunun çözümünün barışçıl bir diyalog ortamı ve insancıl yöntemlerle sağlanabileceğini vurgulayan Melet, "Öte yandan bölgemizde devam eden silahlı çatışma ortamı aralıksız bir biçimde devam etmektedir. 2018 yılında da devam eden çatışma ortamında asker, polis, örgüt militanı ve siviller olmak üzere birçok insan yaşamını yitirdi. Diyalog dışı çözüm yöntemlerinde ısrarın bir sonucu olarak, bugün bölgemizde toplumsal yaşamı derinden etkileyen korkunç ve acı bir çatışma tablosuyla karşı karşıya bulunmaktayız. Geçmişten bugüne denenmiş ancak sonuç vermemiş şiddete ve çatışmaya dayalı politikalar, maalesef gerisinde can kayıpları bırakıyor, toplumumuzda telafisi imkânsız yaralar açıyor" dedi.

3 AYDA 8 BİN 536  HAK İHLALİ

Van'da üç aylık süreçte toplam 8 bin 536 hak ihlalinin yaşandığını söyleyen Melet, 6 ayda; 1 faili meçhul cinayet ve  2 göçmenin hayatını kaybettiğini söyledi. Üç aylık süreç içerisinde kentte 3 güvenlik görevlisi ile 10 örgüt militanının yaşamını yitirdiğini ifade eden Melet, kentte 3 kuşkulu ölümün yaşandığını aktardı. Üç ay içerisinde kentte bir kadın ve bir çocuk intiharının yaşandığı söyleyen Melet, 2 kadının da aile içi şiddette maruz kaldığını tespit ettiklerini ifade etti.

237 EV BASKINI, 282 GÖZALTI, 73 TUTUKLAMA

Kentteki cezaevlerinden 11 işkence ve kötü muamele başvurusu aldıklarını aktaran Melet, üç aylık dilim içerisinde kentte 282 kişinin gözaltına alındığını, 73 kişinin tutuklandığını ve 237 ev baskının gerçekleştiğini söyledi. Melet, bu süre içerisinde 7 bin 148 sığınmacının da gözaltına alındığını ifade etti. Kentte 1 gazetecinin tutuklandığını, 6 kişinin cezaevindeki sağlık hakkının ihlal edildiğini ve 2 tutuklunun sevk uygulamalarında hak ihlaline uğradığını söyleyen Melet, bu süreç içerisinde 741 işçinin de işten çıkarıldığı bilgisini verdi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar