‘Van Gölü sadece balıkçılık için değil, bölgedeki iklimin dengelenmesi açısından da önemli’

‘Van Gölü sadece balıkçılık için değil, bölgedeki iklimin dengelenmesi açısından da önemli’
Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü bölgedeki iklimi dengeliyor, ani sıcaklık değişimlerini engelliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş 14 bin kişinin balıkçılık yaparak geçimini sağladığı Van Gölü’nün iklimi dengelediğini söyledi.

 

Van Gölü sayesinde karasal iklimin egemen olduğu bölgede ani sıcaklık düşüklüğü olmuyor. Yüzey alanı 312 kilometre olan Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölü.

 

ANİ ISI DÜŞMESİNİ ÖNLÜYOR

 

Uydu verilerini değerlendiren Akkuş gölün önemine ilişkin şunları söyledi:


"Van Gölü dediğimiz zaman akla balıkçılık geliyor; fakat havaların soğumaya başladığı bugünlerde Van Gölü'nün bölgedeki başka faydasını daha görüyoruz. Bu fayda da Van Gölü'nün havzadaki ısıyı dengelediğini ani ısı düşüşlerinin önüne geçtiğini görüyoruz. Van Gölü Havzası ülkemizin en doğusunda yani kış şartlarının çetin geçtiği bir yerde ve havaların hızla soğumasıyla beraber yaşam şartları daha da zor hale geliyor. Van Gölü 312 kilometrekarelik yüzey alanıyla beraber Marmara Denizi'nin 3'te 1'i büyüklüğünde devasa ekosistem. Van Gölü gündüzleri ısınıyor ve gece hava sıcaklığının en düşük olduğu zamanlarda adeta karalardaki sıcaklığın düşmesini daha da düşmesinin önüne geçiyor. Uydu görüntülerine baktığımız zaman Van Gölü Havzası'ndaki karalarda sıcaklık 5- 6 dereceyken Van Gölü'nde sıcaklık 11- 12 derecelerde. Yani Van Gölü, sıcak hava deposu gibi kalorifer gibi Van Gölü Havzası'nda karalardaki ısının ani düşüşünün önüne geçiyor. Eğer karalarda sıcaklık ani bir şekilde düşerse bitkisel üretiminiz zarar görür, hastanelere grip vakasıyla başvuranların sayısı artar. Van Gölü sadece balıkçılık için değil bölgedeki iklimin dengelenmesi açısından da önemli. Bölgemizin daha yaşanılır bir konumda olmasını sağlıyor."

 

 

Öne Çıkanlar