Vicdani Ret Derneği’ne soruşturma: 8 suçlama yöneltiliyor

Vicdani Ret Derneği’ne soruşturma: 8 suçlama yöneltiliyor
Derneğin haber ve paylaşımları nedeniyle domain sahibi Furkan Çelik ile Dernek Eş Başkanı Gökhan Soysal ifadeye çağrıldı.

Vicdani Ret Derneği’ne (VR-DER) resmi internet sitesi vicdaniret.org ve sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlar nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Domain sahibi Furkan Çelik ve VR-DER Eş Başkanı avukat Gökhan Soysal ifadeye çağrıldı. Dün savcılıkta ifade veren Soysal toplam sekiz haberden soruşturma başlatıldığı bilgisini verdi.

Soysal, söz konusu 8 suçlamadan sadece "Askerlik vazifesini yerine getirmemeye yönelik provokatif paylaşımlar" suçlamasının netleştiğini söyledi. Avukat Soysal süreci bianet’e şöyle anlattı:

"Siber Suçlarla Mücadele Bürosu bizim bakaya suçlamasıyla yargılanan bir vicdani retçiyle ilgili hazırladığımız bir habere denk gelmiş. O haberde askerlik vazifesini yerine getirmemek amaçlı provokatif paylaşımlar yaptığımızı düşünmüşler. vicdaniret.org’un domain sahibini araştırmışlar ve Furkan Çelik’e ulaşmışlar. Şimdi dosya Emniyet’ten savcılığa geldi. Savcılık da dosyada herhangi bir işlem yapmadan Furkan Çelik'i ifadeye çağırdı. Dün savcılık ifadesine gittik. Toplam sekiz haberden soruşturma başlatıldı. Ancak suçlama net olarak belli değil. Bildiğimiz tek suçlama askerlik vazifesini yerine getirmemeye yönelik provokatif paylaşımlar. Furkan Çelik domain’i derneğin kuruluş aşamasında aldığını, sayfanın da sosyal medya hesaplarının da yönetiminin derneğe ait olduğunu, paylaşımları kendisinin yapmadığını söyledi. Ben de söz konusu paylaşımlarda suç unsuru olmadığını ifade ettim. Türkiye aleyhine AİHM'in vicdani ret kararlarını hatırlattım. Askerlik vazifesini yerine getirmemeye yönelik paylaşım yapmanın bir suç değil, anayasal hak olduğunu söyledim." (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar