Washington Post: Kürtler 2. Dünya Savaşı'nda savaştı

Washington Post: Kürtler 2. Dünya Savaşı'nda savaştı
Trump, 'Kürtler bize 2. Dünya Savaşı'nda yardım etmediler' demişti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kürtler bize 2. Dünya Savaşı'nda yardım etmediler, sözgelimi Normandiya'da yardım etmediler" sözlerini mercek altına aldı. Uzmanlarla konuşan gazete, Kürtlerin 2. Dünya Savaşı'ndaki rolünü yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin harekatına geçit vermesi konusunda iç kamuoyundan gelen eleştirileri savuşturmak için sarfettiği "Kürtler bize 2. Dünya Savaşı’nda yardım etmediler, sözgelimi Normandiya’da yardım etmediler" sözleri tartışılıyor. Trump’ın bu ifadeleri alay konusu olurken, Amerikan gazetesi Washington Post 2. Dünya Savaşı’na katılan Kürtleri yazdı.

ALMANYA VE JAPONYA ÇELİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

"Başkan Trump, aslında bazı Kürtler 2. Dünya Savaşı’nda savaştı" başlıklı makalede Trump’ın sözlerinin, ‘Kürtlerin 2. Dünya Savaşı’ndaki rolünün ABD’nin bugün onlarla ittifaktaki pozisyonuyla ilgisiz olduğunu düşünen bazı gözlemcileri şaşırttığı’ belirtildi. "Washington pek tabii ki modern ittifaklarını bir ülkenin 2. Dünya Savaşı’nda durduğu yere göre seçmiyor" denilen analizde, Almanya’yla Japonya’nun bu durumun en bariz örnekleri olduğuna dikkat çekildi.

‘NORMANDİYA’DA YOKTULAR AMA…’

Gazete "Ve Kürtlerin kendi ulus devletleri yok, bunun yerine büyük ölçüde Suriye, Irak, İran, Türkiye ve Ermenistan’da yaşıyorlar" ifadelerini kullandı. Missouri Üniveristesi’nde Ortadoğu profesörü olan ve 1. Dünya Savaşı sonrası dönemde Kürtler konusunda uzmanlığı bulunan Djene Rhys Bajalan ise "Ulus devletleri olmayan birçok halk bizzat Normandiya’da değildi ama savaşa ya doğrudan ya da teçhizat ve işgücü sağlayarak katıldılar" dedi. Bajalan, bu kişiler arasında Kürt savaşçıların da bulunduğunu söyledi.

‘İNGİLİZ ORDUSUNA VEYA KIZIL ORDU’YA KATILANLAR VARDI’

Fransa’daki Neuchatel Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve ‘Suriye Kürtleri: Tarih, Siyaset ve Toplum’ kitabının yazarı Jordi Tejel de, "Devletleri yoktu, dolayısıyla devlet gibi davranamazlardı" diyerek, bazı Kürt savaşçıların bölgedeki başka ordulara katıldığını, İngiliz ordusu ve Kızıl Ordu’da mücadele verdiğini söyledi.

‘NAZİ YANLILARININ GETİRDİĞİ BAŞBAKANI DEVİRDİLER’

Tejel, bu dönemde bazı Kürtlerin ‘İngiliz veya Fransızlara karşı sömürgecilik karşıtı bir alternatif olarak’ gördükleri Nazilere sempati duyduğunu ama birçoğunun Ortadoğu’daki Nazi nüfuzuna karşı koymak için mücadele verdiğini vurguladı. Bajalan ise bu duruma örnek olarak, Irak’ta Nazi yanlısı generallerin 1941 yılında darbe yaparak Arap milliyetçisi Raşid el Geylani’yi başbakanlık koltuğuna oturttuğunu hatırlatıp, "Ve bu askeri cuntanın daha sonra devrilmesinde orantısız ölçüde büyük bir rol oynayanlar Kürtlerdi" dedi.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar