'Tüm yabancı güçler, ya uzlaşıyla ya da operasyonla Suriye’den çıkacak'

'Tüm yabancı güçler, ya uzlaşıyla ya da operasyonla Suriye’den çıkacak'
Suriye Savunma Bakanı, İran Genelkurmay Başkanı ve Irak Genelkurmay Başkanı, Şam’da yaptıkları ortak açıklamada 'yabancı güçler'i hedef aldı.

Suriye, İran ve Irak Şam'da düzenlenen 'askeri zirve'nin ardından ortak basın toplantısı açıklama yapan Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri  ve Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, Suriye topraklarının tamamının yönetim dışında kalmayacağı vurgulanırken ABD ve müttefiklerine yönelik mesajlar ön plana çıktı.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri, ABD'den Suriye'deki birliklerini çekmesini talep ederken, Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, ABD'nin ileri seviyedeki askeri düzeyinden şüphe duymadıklarını belirtsede, ABD ile müttefikleri için, "Derhal Suriye'den çekilmeli, zira varlıkları hukuka aykırı ve reddediliyor" ifadeleri kullandı.

'Askeri Zirve'nin başarılı geçtiğini belirten Suriye Savunma Bakanı Eyüp, toplantılarda elde edilen önemli sonuçların, 'terörün' yol açtığı tehditler ve dünyanın farklı devletlerine yayılma tehlikesine karşı mücadelede de önemli olacağını söyledi.

'QSD, ABD İLE MÜTTEFİKLERİNİN ELİNDE KALAN TEK KART'

Suriye Arap Haber Ajansı SANA'da yer alan habere göre, egemenliğini, bağımsızlığını, toprak ve halk bütünlüğünün yanı sıra halkını savunmadaki meşru hakkının hiçbir şekilde pazarlık konusu olmayacağını belirten Savunma Bakanı Eyüp, Demokratik Suriye Güçleri'ni (QSD) hedef aldığı açıklamasında QSD'yi, ABD ile müttefiklerinin elinde kalan 'tek kart' olarak nitelendirirken, Suriye’nin bu güçlerle uzlaşma yoluyla ya da toprakları askeri operasyonla kurtaracaklarını söyledi.

Suriye’nin daveti olmaksızın Suriye’de bulunan herhangi bir yabancı devlet gücünün 'işgalci' niteliği taşıdığını belirten Savunma Bakanı Eyüp, Suriye’nin egemenliğini savunma ve işgale karşı koyma hakkının meşru olduğunu vurguladı.

'İSRAİL'İN SURİYE'YE YÖNELİK SALDIRILARI, YENİLEN IŞİD'E UMUT VERİYOR'

Açıklamalarının İdlib içinde geçerli olduğunu belirten Eyüp, İdlib'in de mutlaka tam ve eksiksiz bir şekilde Suriye’nin egemenliği ve kontrolüne döneceğini söyledi.

Suriye’nin başkalarının dayatmaları ile değil de kendi iradeleri ve istekleri ile sonsuza dek birlik beraberlik içinde yaşama seçeneğini benimsediğini iddia eden Savunma Bakanı Eyüp, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarınını, "Yenilen ve yok olmaları nedeniyle moralleri çöken teröristlerin morallerini yükseltme ve terörlerini sürdürmeleri için umut verme amacı taşıyor" sözleriyle değerlendirdi.

'TÜM YABANCI GÜÇLER SURİYE'DEN ÇIKACAK'

İran Genelkurmay Başkanı Bakiri de yaptığı konuşmada Suriye’nin egemenliği ve bağımsızlığının yanı sıra toprak ve halk bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi.

Suriye’de devletin izin ve onayı olmaksızın bulunan herhangi bir yabancı gücün varlığına son verme gereğine vurgu yapan Bakiri, Suriye’de bulunan İran güçlerinin Suriye devletinin talebi, izni ve onayı üzerine bulunduklarını söyledi. Bakiri, bu güçlerin Suriye’nin istediği sürece Suriye’de kalacaklarının de altını çizdi.

'IRAK SURİYE'NİN, SURİYE DE IRAK'IN DERİNLİĞİDİR'

Eyüp ve Bakiri gibi Suriye ve Irak güvenliğinin parçalanmaz bir bütün olduğunu söyleyen Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi, yaptığı konuşmada önümüzdeki günlerde Suriye ve Irak arasındaki sınır kapısının yeniden hizmete açılacağını açıkladı.

Suriye’nin Irak’ın derinliği, Irak’ın da Suriye’nin derinliği sayıldığını ifade eden Ganimi, sınırların iki taraftan Suriye ve Irak orduları tarafından korunup güvenliklerinin sağlandığını ifade etti.

Suriye'de savaş 9'uncu yılına girerken Rusya ve İran'ın askeri güçleri bu topraklardaEsad rejimiyle işbirliği dahilinde bulunurken, ABD ve Türkiye'nin bu alandaki askeri varlığı Suriye'nin iznine tabi olmadan gerçekleşiyor. (DIŞ HABER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar