Yağlıboya tablonun restorasyonunda ortaya çıkan sonuç herkesi korkuttu

Yağlıboya tablonun restorasyonunda ortaya çıkan sonuç herkesi korkuttu
Dünyanın ilk yağlı boya tablosu olan Ghent Altar Panosu'ndaki restorasyonu tablodaki orijinal kuzunun ortaya çıkarılması için yapıldı. Ortaya çıkan kuzunun 'insan gözleri' korkuttu.

Belçika'nın Gent kentinde bulunan St. Bavo Katedrali'nde yer alan, 1432 yılında Jan ve Hubert van Eyck kardeşler tarafından yapılan Ghent Altar Panosu restorasyonu sanat dünyasının gündemine oturdu. Yapılan restorasyon sonucu, panonun merkez panelindeki ‘kurban edilmiş kuzu’ figürünün daha canlı, daha detaylı, daha büyük ve en kötüsü aşırı derecede insanlara benzeyen gözleri de ortaya çıktı.


Hubert ve Jan van Eyck kardeşlerin 1432 yılında tamamladığı Ghent Altar Panosu, dünyanın ilk yağlı boya tablosu olarak kabul ediliyor. Belçika’nın Ghent kentindeki Aziz Bavo Katedrali’nde sergilenen eserin orta panelinde, İsa için kurban edilen bir kuzu figürü bulunuyor.  Ancak kuzunun 1550 yılında yeniden bir başka ressam tarafından yeniden çizildiği ortaya çıkmış, bu nedenle de 2018’de ‘gerçek kuzu’nun hayata döndürülmesi için restorasyon kararı alınmıştı.

'KELİMELERLE ENLATILAMAZ'

Smithsonian Enstitüsü tarafından yayımlanan dergide figür için ‘korku verecek derecede insansı’ yorumu yapıldı. Diğer ‘restorasyon’ skandallarının aksine profesyonel bir ekip tarafından yürütülen bu çalışmayla eserin orijinal haline döndürüldüğüne dikkat çekildi.

Restorasyon ekibinin başında yer alan Hélène Dubois, figürü 'karikatür gibi' diye niteledi ve "Bu herkes için bir şok oldu. Erken Hollanda sanatında daha önce buna benzer bir şey hiç gözlemlenmedi" ifadelerini kullandı.

Belçika Kraliyet Kültürel Miras Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, "Bu sonucu açıklayabilecek bir kelime yok" denildi. Kuzunun restorasyon öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflar sosyal medyada da yayıldı, kullanıcılar ‘kabus gibi’ yorumunda birleşti.

Öne Çıkanlar