Yakınlarını kaybedenler ANYAKAY-DER'i kurdu

Yakınlarını kaybedenler ANYAKAY-DER'i kurdu
'Her ne şekilde olursa olsun yakınlarını kaybetmiş olanların çalışmalarımıza katılım gösterip destek sunmasını istiyoruz.'

Mücahit AVRAS


ARTI GERÇEK - Yakınlarını kaybeden ve kaybolan yakınlarının akıbetini öğrenmek isteyen aileler tarafından, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) adıyla yeni bir dernek kuruldu. 26 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak ilk kongresiyle kamuoyuna kuruluşunu deklare edecek olan dernek, temel amaçlarının gerçeklerin karanlıkta kalmasının ve yeni can kayıplarının yaşanmasının engellenmesi olarak ifade ediyor.

Türkiye’de çeşitli nedenlerle yaşamlarını yitiren; çeşitli odaklarca kaybedilen; engelli kalan insanlarla ilgili araştırma yapmak, bilgi ve belge toplayıp bunları arşivlemek; kaybedilen yakınlarının akıbetlerini öğrenmek ve sorumlularının hesap vermesini sağlamak amacıyla kurulan dernek İstanbul merkezli olarak çalışmalarını sürdürecek.

Dernek yöneticilerinden Hasan Karakoç da yakını kaybedilenlerden. Kardeşi Rıdvan Karakoç, 1995 yılında İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra cenazesi Beykoz'da yer alan kimsesizler mezarlığında bulunmuş.  

Karakoç kurulan yeni dernekle ilgili düşüncelerini söyle anlatıyor; "Daha önce yakınlarını kaybedenler olarak YAKAY-DER isimli dernekle faaliyetlerimizi sürdürüyorduk. Ancak 2016 yılında çıkarılan KHK ile derneğimiz kapatıldı ve çalışmalarımıza ket vurulmaya çalışıldı. Ancak geçmiş dönemde karanlık odaklarca kaybedilenlerin akıbetlerini öğrenmek bir yana, her geçen gün bu kayıpların sayısı daha da artıyor. Bu nedenle geçmiş dönemde ve devamında bugün de, yaşanan acılar böyle bir derneğin ya da örgütlenmenin var olması gerçekliğiyle, bu dernek fikri yeniden ortaya çıktı" dedi. 

Türkiye'de belirli bir kesimin insanlara acı çektirip, o acıların hesabının sorulmasının önünde adeta bir duvar rolü oynadığını belirten Karakoç ; "Türkiye'de çatışmalı sürecin gelişmesiyle birlikte Türkiye'de kaybedilme vakaları da buna bağlı olarak doğru orantılı bir seyir izlemiş. Özellikle 90'lı yılların ortalarına doğru bu kaybedilme vakalarında çok büyük artışlar meydana gelmiş. Bazen aralıklı ama çoğunlukla süreklilik kazanan çatışmalı bir süreç var.  Bu durum birçok insanın acılar yaşamasına sebep oluyor. Bu acıların hesabının çeşitli kesimlerce sorulması istendiğiyse, bu odaklar ellerinde bulunan tüm erkleri kullanarak adeta sürecin önünde duvar örüyorlar. Bu anlayış bir bakıma, kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmeye çalışan insanların kurduğu ve Türkiye'nin birçok alanında faaliyet gösteren bu derneklerin tümünün OHAL gerekçe edilerek KHK'lerle hukuksuz bir şekilde kapatılması olarak tezahür etti.  Bu anlayışın değişmesi ve demokratik düzenin kesinlikle tesis edilmesi gerekmektedir. Biz böyle bir yaklaşımı kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce kapatılan İstanbul merkezli YAKAY-DER'in mirasını devaralacaklarını belirten Karakoç; "Kapatılmadan önce İstanbul'da faaliyetlerini sürdüren YAKAY-DER ile kayıplara ilişkin birçok arşiv, bilgi ve belge tasnifi yapmıştık ve bu çalışmalarımız kimi alanlarda kullanılarak bazı olayların aydınlatılmasını sağlamıştık. Şimdi yeni kurulan ANYAKAY DER adlı derneğimizle onun da mirasını devralarak yakınlarımızın akıbetlerini er ya da geç ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu miras bize de güç veriyor. Daha önceki süreçlerde, 'adaletsizlik hüküm sürdüğü sürece, geleceğe yönelik umut ve af duyguları körelir' diyerek başlamıştık bu yolculuğa ve bugün anka kuşuyla da buna devam edeceğiz. Her ne şekilde olursa olsun yakınlarını kaybedenlerin de bu süreçte dernek çalışmalarına destek sunmalarını bekliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar