Yandaştan 'anatomik' seçim raporu: AKP'nin kaybetmesinin nedeni Karadenizliler

Yandaştan 'anatomik' seçim raporu: AKP'nin kaybetmesinin nedeni Karadenizliler
'Gece gündüz kafa yorulması gereken veriler' olduğu belirtilen seçim raporunda, mahalle mahalle yapılan araştırmaya göre muhafazakar Kürt seçmenin de AKP'ye küsüp oy vermediği aktarıldı.

AKP için hazırlanan ve İstanbul’daki seçmenin kapsamlı anatomisini yansıttığı belirtilen bir seçim raporuna göre, iktidar partisinin Ekrem İmamoğlu’nun zaferle çıktığı seçimi kaybetmesinin nedeni; İstanbul’daki Karadenizliler. Bu iddianın yer aldığı raporu ise hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet bugünkü köşesine taşıdı.

"Önümde İstanbul için yapılmış çok kapsamlı bir seçim raporu duruyor" ifadeleriyle eline geçen rapordan veriler paylaşan Acet, öncelikli olarak rapordaki şu 4 tespiti aktarıyor:

"-İstanbul doğumlu seçmenlerin sayısı arttıkça Ak Parti’nin oyları azalıyor.

-Geleneksel alt gelir grubunda olan, kalabalık mahallelerde ise, artış eğiliminde.

-Kentsel dönüşümle gelişen mahallelerde Ak Parti’nin oyları yine azalıyor.

-Anne ve babalara göre çocukları arasında Ak Parti’ye oy verme eğilimi aşağı doğru bir ivme içerisinde."

‘GECE GÜNDÜZ KAFA YORULMASI GEREKEN VERİLER VAR’

Raporun dışarıdan bir ekip tarafından AKP için hazırlandığını vurgulayan Yeni Şafak yazarı, "Bir siyasi parti için ‘Neden böyle oluyor acaba’ diye sorarak gece gündüz üzerinde kafa yormayı gerektiren veriler" olduğunu ifade etti.

176 sayfalık raporun, nerelerde oy kaybedildiğini ya da korunduğunu, hangi seçmen kitlesinin nasıl bir eğilim gösterdiğini ortaya koyan bir çalışma olduğunu kaydeden Acet, AKP’ye İstanbul’da seçimleri kaybettirenin Karadenizli seçmen olduğunu öne sürdü.

‘KARADENİZ OYLARINDAKİ DÜŞÜŞ SEÇİMLERİN SONUCUNU DOĞRUDAN ETKİLEMİŞ’

Acet’in seçim sonucunu etkileyecek oranda olduğunu söylediği Karadenizli seçmenin 24 Haziran’da Erdoğan’ı tercih ettiğini ama 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy vermediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Ak Parti’nin güçlü olduğu mahalleler üzerinden yapılan çalışmaya göre,

-2,7 milyon seçmeni olan ‘geleneksel Ak Partili’ 158 mahallede 174 bin 390 kayıp var.

Ama asıl dikkat çekici veri İstanbul’daki Karadenizlilerle ilgili.

24 Haziran’da Tayyip Erdoğan’ı tercih edip de 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy vermeyen Karadenizlilerin sayısı, seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek kadar yüksek çıkıyor.

Kökleri Kastamonu, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon gibi şehirlerde olup da İstanbul’da yaşayanların yüzde 3/4/5 gibi değişen oranlarda fire verdiği görülüyor. 23 Haziran’a gidilirken, Ak Parti’nin Karadenizli seçmene dönük özel bir kampanya hazırlaması bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış görünüyor."

‘KÜRT SEÇMEN AKP’YE KÜSÜP SANDIĞA GİTMEMİŞ’

"İstanbul’un mahalleleri üzerinden yapılan seçim analizinde, tercihleriyle kazananı doğrudan belirleme gücüne sahip olan Kürt seçmenin nasıl davrandığına da bakılmış" diyen Yeni Şafak yazarı, raporda Kürt seçmenlere dair yer aldığını belirttiği verileri ise şöyle aktardı:

"HDP’nin güçlü olduğu mahallelerde yapılan simülasyonlar sonucunda yüzde 80’den fazla HDP seçmeninin Ekrem İmamoğlu’na destek verdiği sonucu çıkarılmış.

Muhafazakâr Kürtlerin durumuna gelince…

Bu kategoride olduğu düşünülenlerin yoğun olarak yaşadığı 16 mahalle tespit edilmiş.

İki seçim arasındaki farklar üzerinden yapılan çalışmanın ardından, 24 Haziran’da Ak Parti’ye oy veren Kürtlerin 31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’na destek vermediği, ancak aynı durumdaki seçmenin yüzde 5’inin de sandığa gitmeyerek bir nevi Ak Parti’ye olan tepkisini ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmış."

"İstanbul seçmeninin anatomisi" başlıklı yazının tamamını okumak için tıklayınız…

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar