Yargı ev sahibini haklı buldu, riskli yapı tespit kararını iptal etti

Yargı ev sahibini haklı buldu, riskli yapı tespit kararını iptal etti
İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Gaziosmanpaşa’nın Yenidoğan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında evi riskli yapı ilan edilen davacıları haklı buldu.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK-İstanbul’un Gaziosmanpaşa (GOP) ilçesine bağlı olan Yenidoğan Mahallesi’nde evleri riskli yapı ilan edilen iki kişi dava açtı, yapılan işlemi iptal ettirdi.  

GOP’un Yenidoğan ilçesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin birlikte sürdürdüğü kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında binalar hakkında riskli yapı kararı alınıyor. Yenidoğan Mahallesi’nde 1543 ada 6 parselde Sayocağı Caddesi’nde bulunan bir binanın maliki ve hissedarı, riskli yapı kararına karşı İstanbul Valiliği ve Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne dava açtı. 

BİLİRKİŞİ RAPORU: YAPININ RİSKLİ YAPI OLDUĞU BELGELENMEMİŞ

Davacılar işlemin hukuksuzluk olduğunu belirterek iptalini istedi. 

İstanbul 10. İdare Mahkemesi’ne ulaşan bilirkişi raporunda işlemin yanlış olduğu belirtilerek "Riskli yapı raporunun usul ve esaslara uygun olarak hazırlanmadığı, dolayısıyla yapının riskli yapı olduğunun belgelenmemiş olduğu değerlendirilmiştir" tespitinde bulunuldu. 

RİSKLİ YAPI TESPİTİ KARARI HUKUKA AYKIRI 

İdare Mahkemesi de bilirkişi raporuna dayandırdığı kararında riskli yapı tespiti kararının hukuksuz olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Davacıların maliki ve hissedarı oldukları taşınmazın yıkımına ilişkin tesis edilen GOP Belediyesi Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 2 Ağustos 2018 tarihli ile anılan taşınmazın riskli yapı olarak tespiti işlemine itirazın reddine ilişkin İstanbul 2 No’lu riskli yapı tespitine itiraz değerlendirme heyetinin 23 Temmuz 2018 tarihli kararı ve dayanağı idari işlem olan 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan riskli yapı tespiti işlemlerinde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."  

MAHKEME İŞLEMİ İPTAL ETTİ

Mahkeme açıklanan nedenlerle dava işlemin iptaline karar vererek istinaf için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuru yolunun açık olduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU?

Yenidoğan Mahallesi ile ilgili daha önce alınan riskli alan kararları mahkemeden dönmüştü. 

Öne Çıkanlar