Yeni eğitim sisteminin çalışma takvimi belli oldu

Yeni eğitim sisteminin çalışma takvimi belli oldu
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan ve kamuoyunda tartışma yaratan yeni eğitim-öğretim çalışma takviminin detayları belli oldu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yarın kamuoyuna açıklayacağı yeni eğitim-öğretim çalışma takvimi modelinin uygulanmasına ilişkin açıklama öncesi detaylar da belli olmaya başladı. 

Buna göre, 13 haftalık yaz tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak planlanmasını içeren yeni çalışma takvimi, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla tüm okul türlerinde ve aynı anda uygulanmaya başlanacak. Takvime yönelik herhangi bir pilot uygulama olmayacak.  

MESLEKİ ÇALIŞMALAR YENİDEN DÜZENLENECEK

Bakanlık, çalışma takvimi modeli doğrultusunda öğretmenlerin mesleki gelişimlerini de yeni baştan planlayacak. Buna göre, mesleki çalışmalar sene başı ve sene sonu olarak uygulanmaya devam edilecek fakat bunların bir kısmı ara tatillerde yapılmak üzere Bakanlıkça tekrar düzenlenecek. 

Bakanlık tarafından yayımlanacak mesleki çalışma takviminde tüm dönemlere ait çalışma alanları ve faaliyet planları yer alacak. Ayrıca şu an içinde bulunulan 2018-2019 eğitim öğretim yılı mesleki çalışma dönemi ve sene sonu işlemleri daha önce planlandığı şekilde yürütülecek. Yeni takvimin 2018-2019 eğitim yılı mesleki çalışma dönemine herhangi bir yansıması olmayacak.

ÖĞRETMENLERİN ÖZLÜK HAKLARINDA KAYIP OLMAYACAĞI İDDİA EDİLİYOR

Yeni çalışma takvimine göre, 18-22 Kasım 2019 ile 6-10 Nisan 2020 tarihlerinde birer haftalık ara tatiller olacak ama bu süreçte öğretmenler okullarındaki görevlerine devam edecek. 

Ara tatillerde öğretmenlerin özlük haklarında kayıp olup olmayacağına ilişkin yapıolan açıklmada, öğretmenlerin ara tatil dönemlerinde okullarda geçirdiği süreler ve yaptıkları çalışmalar, mesleki çalışma dönemi kabul edileceğinden ek ders ücretlerinde de herhangi bir kesinti yapılmayacak. 

Öte yandan öğretmenler, sömestr olarak bilinen, 20-31 Ocak 2020 tarihlerinde öğrencilerle birlikte ara tatile girecek.

EĞİTİMDE YENİ SİSTEM

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yarın kamuoyuna açıklayacağı yeni eğitim-öğretim takvimi modelinde tartışma yaratacak uygulamalar da yer alıyor: 

  • Ders sayısı azalıyor.
  • Liselere Kariyer Ofisleri geliyor.
  • 12. Sınıflarda Ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları geliyor.
  • Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebiliyor.
  • Yeni lise sistemi ilk olarak 2020-21 yılında 9.sınıflardan başlıyor. Kademeli geçiş olacak.
  • Bilgi Kuramı zorunlu ders haline geliyor.
  • Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanıyor.
  • 12.sınıfta çok enteresan yenilikçi dersler geliyor.

Öne Çıkanlar