Yeni seçim vaadi: Kredi kartı borcuna yapılandırma

Yeni seçim vaadi: Kredi kartı borcuna yapılandırma
Erdoğan kredi kartı borçlarının tek bir çatı altında toplanacağını açıkladı, Ziraat'i adres gösterdi. Tepki gecikmedi: Borçlanmayı teşvik ediyor.

Kredi kartı borçlarına yapılandırma geliyor. Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiyle ilgili yeni düzenlemeleri açıkladı. Açıklamaların yerel seçimlere az bir zaman kala açıklanmış olması da dikkat çekti.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin son verilerine göre, Temmuz 2017-Temmuz 2018 döneminde 1 milyonun üzerinde vatandaş kredi kartı borcunu ödeyemedi.

Erdoğan, "Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çekenlerin mevcut borçlarını ödemesi için imkan sağlıyoruz. Ziraat Bankası aracılığı ile ödeme güçlüğü çeken vatandaşın borcu tek bir çatı altında toplanacak. Ziraat'ten çekeceği borcu ile borcu kapatacak. Aylık gelirine uygun bu borcu ödeyecek" dedi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan sigorta prim teşviki uygulaması kapsamında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için üç puan desteği beş puana çıkarıldığını açıkladı.

Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşların aylık 80 liralık elektrik faturasını devlet karşılayacak.

Hali hazırda Ziraat Bankası 20 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisini 24 ay için yüzde 2.35 faizle veriyor. Aylık taksit tutarı 1.158 TL’ye geliyor. 24 ay sonunda vatandaş 20 bin TL’lik kredi için 27 bin 792 TL’yi devlete ödemiş oluyor.

BORÇ TAKSİTLERİ ZİRAAT BANKASI'NA ÖDENECEK

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

- Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşların aylık 150 kws'ye kadar olan elektrik tüketimlerini devlet olarak biz üsteliyoruz. Bu kapsamda 2,5 milyon üzeri hanede 80 liralık elektrik faturasını devlet karşılayacak

- Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşlarımıza mevcut borçlarını daha kolay ödeyebilmesi için bir imkan sağlıyoruz

- Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme güçlüğü çeken vatandaşların borcu tek bir çatı altında toplanacak, Ziraat'ten alacağı kredi ile bu borcu kapatacak, aylık gelirine uygun bir şekilde bu borcu ödeyecek

- Bu borç ister 24 ay ister 60 ay vade ile Ziraat Bankası'na ödenecek

- Halkbank 2019'da 350 bin esnafa 22 milyar TL'lik kredi kullandıracak

- Kurla ilgili tüm oyunlara rağmen dengelenmenin esnafa yansıması için 10 milyar TL'lik krediyi ilk çeyrekte ödeyeceğiz

- Sigorta prim teşviki uygulaması kapsamında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan desteği 5 puana çıkartıyoruz

- Bütçe disiplininden, tasarruflardan, yapısal reformlardan taviz vermeden bu yolu yürüyeceğiz

AÇIKLAMANIN ARDINDAN TEPKİLER GECİKMEDİ

Erdoğan'ın kredi kartı borçlarının yapılandırılacağını açıklamasının ardından sosyal medyadan da tepkiler gecikmedi.

İktisatçı Ümit Akçay, "Borçlanmayı caydırıcı değil teşvik edici bir önlem. Borçlanmayı azaltmanın yolu insanların gelirini artırmaktır. Bu uygulama sonucunda daha fazla borçlanma ortaya çıkacak" değerlendirmesi yaptı.

Başka bir iktisatçı Yalçın Karatepe de, "BDDK verilerine göre 2018 yılı sonu itibariyle toplam kredi kartı borcu 103,4 milyar lira. Ziraat Bankası bu kadar parayı nereden bulup vatandaşa kredi olarak verecek? Takibe düşmüş bireysel kredi kartı borcu Kasım ayı sonu itibariyle 6,5 milyar lira. Büyük olasılıkla bununla sınırlayacaklar. Sadece bunun için kredi verilmesi de büyük bir haksızlık demektir. Mevcut durumda kredi kartı faiz oranı aylık %2.25. Zar zor borcunu ödeyenler Ziraat Bankasının %1,1 oranından kullandıracağı krediden yararlanamayacak ancak borcunu ödemeyenler yararlanabilecek anlamı çıkar" şeklinde tepkisini dile getirdi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar