Uydu görüntüleri Hasankeyf’teki yangının tahribatını gözler önüne seriyor

Uydu görüntüleri Hasankeyf’teki yangının tahribatını gözler önüne seriyor
Batman TMMOB İKK, Hasankeyf Kalesi'nde yaşanan yangın sonrasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Antik kentte çıkan şüpheli yangına ilişkin uydudan çekilmiş görüntüler yayınladı. En az 12 bin yıllık tarihi olan ve yok olma tehlikesi altında bulunan Hasankeyf’teki yangının boyutları uydudan çekilmiş görüntülerle de gözler önüne serildi.

"3 Ağustos 2019 tarihli uydu görüntülerinden de anlaşılacağı gibi yangının üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen geniş bir bölgede yangının izlerini görmek mümkün. Siyah renki alanların olduğu kale alanın neredeyse her yerinde yangın çıkmış. Höyüğün kendisi, yukarısındaki Eyyubi Camisi, tarihi mezarlık alanı ve en az onlarca tarihi mağara zarar gördüğü anlaşılıyor. Zararın boyutu öğrenmek için yerinde ve güvenilir tespit olmaksızın kesin bir yargıya varmak zor" şeklinde açıklama yapan Batman TMMOB İKK,  ekolojik olarak binlerce canlının yangından etkilendiğini tahmin ettiklerini, bölgenin farklı kuş türlerinin yuvalama alanı olmasından kaynaklı bazı kuş türlerinin nesli tükenme riski altında olduğunu düşündüklerini belirtti.

Kaymakamlığın tavrı yangının çıkma nedeni ve yarattığı tahribatla ilgili şüpheleri güçlendirdiğini belirten Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, bütün kurum ve kuruluşlara alanda bağımsız bir inceleme yapılması çağrısında bulundu. 

Batman TMMOB İKK’nın bugünkü açıklaması şöyle:

Bilindiği üzere 21.07.2019 tarihinde 12 bin yıllık bir geçmişe sahip Hasankeyf'in tarihi kale ve Darphane kısmında nedeni bilinmeyen bir yangın çıkmıştır. Yangına müdahalede yetersiz kalındığı ve yetkililerin görevini yerine getirmediği bileşeni olduğumuz Hasankeyf Koordinasyonu tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır. Koordinasyon yayınladığı basın metninde yangının tahribatının bağımsız, uzman teknik bir heyetin yapması gerektiğini dile getirmiştir. Yangının çıktığı yerler Hasankeyf Kaymakamlığı'nın denetiminde olan yerler olup, yangın ile bilgiler "kuru otların tutuşmasıyla çıkan yangın paniğe neden oldu" şeklinde ulusal ve yerel basında yer bulmuştur. Yangın sonrası ne kadar alanın yandığı, yangının tarihi ve kültürel varlıklara bir zararının olup olmadığına dair bir çalışma yapılmamıştır. Yangından kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmayan yetkililer "tarihi eserler zarar görmemiş" şeklinde bir beyanda bulundular. 

Hasankeyf’teki yangın sosyal medyada en fazla konuşulan konular arasında yerini almıştır. Resmi yetkililerin açıklamaları yetersizliği ve kamuoyunun yangını bağımsız bir heyetin incelemesi gerektiği beklentisi üzerine Batman TMMOB il koordinasyon kurulunun kaymakamlığa teknik inceleme isteğinde bulunmuştur. Resmi başvuruları ve kamuoyunun beklentilerini dikkate almayan Kaymakamlık, Hasankeyf'te yapılacak her türlü etkinlik ve çalışmalara izin vermeyeceklerini bildirmiştir. Yangının doğaya ve kültürel eserlere tahribatına dair bir teknik ve bağımsız bir çalışma yapılmasına izin verilmemiştir. Kamuoyunun hakalı talepleri tartışılırken Hasankeyf antik kentini sular altında bırakacak barajın su tutmaya başladığı Hasankeyf Koordinasyonu tarafından basın ile paylaşılmıştır. Barajın su tutması ve yangının çıkmasının aynı sürece denk gelmesi düşündürücü olduğunu bu metin aracılığıyla kamuoyu ile paylaşıyoruz. 

Tarih, daha önce Hasankeyf'i yakıp yağmayanları nasıl yazdıysa bugün de tahribata neden olanları ve tahribatın araştırılmasını engelleyenleri de yazacaktır. Bu vesile ile yetkililerin, insanlığın geçmişi ve hafızası olan 12 bin yıllık Hasankeyf antik kentin yanmasına ve sular altında kalmamasına göz yumması gerektiğini, kültürel eserleri yaşatma ve bir sonraki nesille aktarma sorumluluğuyla hareket etmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz.

 

Öne Çıkanlar