Yeni Zelanda'da çifte saldırı: En az 49 ölü

Yeni Zelanda'da çifte saldırı: En az 49 ölü
Yeni Zelanda Başbakanı 4 kişinin gözaltına alındığını duyurduğu saldırıya ilişkin şu sözleri söyledi: Yeni Zelanda tarihinin en kara günü.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki El Nur ve Linwood camilerine cuma namazı sırasında eş zamanlı saldırı düzenlendi. Saldırının Türkiye saatiyle bu sabah 03.30-04.00 arasında düzenlendiği belirtildi.

İLGİLİ HABER: GÖRGÜ TANIKLARI SALDIRI ANINI ANLATTI

Saldırı sonrası çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirilirken, olayla ilgili 1'i kadın 4 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

YENİ ZELANDA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinde Ardern saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'si ağır 48 kişinin yaralandığını açıkladı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 10 kişinin Linwood camiinde, 30 kişinin de Al Noor Camii’nde öldüğünü söyledi.

Ardern'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle: Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemi.

Bu ülkede ortak değerler söz konusu. Bu trajediden etkilenen toplumun yanındayız. Bunu yapanların ideolojisinin şiddetle kınamaktayız.

Saldırıyı gerçekleştirenlerle ilgili gözaltında olan kişiler arananlar listesinde değil. Polis soruşturmayı sürdürüyor. Sonuçları paylaşacağız. Listede olanlar ya da olmayanlar polis tarafından değerlendiriliyor.

Aşırıcı şiddete karşı sürekli uyanık olmak zorundayız. İstihbarat kuvvetleri aşırılık üzerinde durmaktalar. Bugün karşılaştığımız daha önce karşılaşmadığımız ciddi bir saldırı. Yeni Zelanda’da oturanlar kendini yine güvende hissedecek."

Ardern, saldırganın saldırıya uzun bir süre hazırlanıldığı ve saldırının istihbarat birimleri tarafından neden engellenmediği yönündeki soruyu ise yanıt vermedi. 

SALDIRIYI SOSYAL MEDYADAN CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Saldırganın aracının bagajından uzun namlulu silahını çıkarıp hazırladığı, daha sonra camiye yönelerek ateş etmeye başladığı görüldü. Saldırgana ait bir de fotoğraf yayınlandı.

AP, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait bi fotoğraf yayınladı. İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

'Türklere' başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

KATLİAM SONRASI HESABI KAPATILDI

DHA'nın geçtiği bilgiye göre katliamı yapan ve silahların görsellerini paylaşan Brenton Tarrant'ın Twitter hesabının kapatıldığı görüldü.

WELLİNGTON BÜYÜKELÇİSİ: YARALANANLAR ARASINDA TÜRK YOK

Yeni Zelanda'nın Wllington Büyükelçisi Ahmet Ergin, operasyonların sürdüğünü belirtirken, yaralanan ya da hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşlarının olmadığını bildirdi. 

EMNİYET’TEN AÇIKLAMA: 4 GÖZALTI

Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, El Nur ve Linwood camilerini hedef alan saldırıların ardından, biri kadın dört kişinin gözaltına alındığını belirtti. Bush, "önemli sayıda" can kaybı olduğunu söylerken, şüphelilerin araçlarında el yapımı bomba olduğundan şüphelenilen düzenekler bulunduğu ve askerlerin bunları etkisiz hale getirdiğini söyledi.

'KAMUFLAJ GİYMİŞTİ'

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde ise Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki El Nur Camisi'nin yakınlarında silah sesleri duyulduğunu bildirdi. Görgü tanıklarının, caminin içinde yaralılar olduğu ve polisin halka bölgeden uzak durulması çağrısı yaptığı belirtildi.

Kent merkezindeki Dean Bulvarı'nda bulunan El Nur Camisindeki saldırı nedeniyle kentteki tüm okulların kapatıldığı aktarıldı. Görgü tanıklarının da saldırgandan kaçıp, canlarını kurtarmaya çalıştıkları belirtildi.

Bir görgü tanığı, medyaya yaptığı açıklamada askeri kıyafetler ve kamuflaj giyen bir saldırganın, otomatik bir tüfekle etrafa rastgele ateş açtığını söyledi.

New Zealand Herald gazetesine konuşan Mohan İbrahim de "Başta elektrik çarptı diye düşündük ama sonra herkes kaçışmaya başladı. İçeride arkadaşlarım var. Arkadaşlarımı aradım ama çoğundan haber alamadım. Canlarından endişe ediyorum" dedi.

BANGLADEŞ KRİKET TAKIMI CAMİYE GİDİYORDU

Cuma namazı için camiye giden Bangladeş Kriket Milli Takımı'nın da saldırı sırasında olay yerinde bulunduğu bildirildi. Takımın kondisyon antrenörü Mario Vallavarayen "Otübüstelerdi ve saldırı başladığında araç yanaşmaya çalışıyordu. Sarılmış durumdalar ama iyiler" dedi.

Görgü tanıkları cesetler de gördüklerini söyledi ancak bu bilgi polis ya da yetkililerce doğrulanmadı. İkinci bir caminin de tahliye edildiği haberleri geliyor.

Yetkililer, binlerce çocuğun iklim değişikliğine karşı eylem yaptığı Katedral Meydanı'nı da boşalttı.

Polis yetkilisi Mike Bush "Christchurch'te aktif bir saldırganın söz konusu olduğu ciddi ve gelişen bir olay var. Polis durumu kontrol altına almak için elinden geleni yapıyor ama bölgede risk büyük." dedi.

Bush ayrıca kent halkına sokaklardan uzak durmaları ve yeni bir duyuruya kadar evlerinde kalması çağrısı yaptı.

Yeni Zelanda'da bulunan Bangladeş kriket takımını izleyen bir gazeteci Twitter'da "Faal saldırganların bulunduğu Hagley Park yakınındaki camiden kaçtığını" söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Yeni Zelanda'da camiye yönelik silahlı saldırıyı kınadı. Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda Christchurch'teki saldırıda onlarca kişinin hunharca katledildiğini söyleyerek, şunları yazdı:

"Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar