Yeni Zelanda silah yasalarını değiştirdi

Yeni Zelanda silah yasalarını değiştirdi
Christchurch'te iki camiye düzenlenen saldırıda 50 kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Zelanda, iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıların ardından silah yasasını değiştirdi. Başbakan Jacinda Ardern, yarı otomatik askeri tarz ve saldırı tüfeklerinin yasaklandığını açıkladı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Polis Bakanı Stuart Nash'le birlikte başkent Wellington'da düzenlediği basın toplantısında silah yasasındaki değişiklikleri anlattı.

Sputnik'teki habere göre, Christchurch'teki saldırılarla birlikte ülke tarihinin sonsuza dek değiştiğini söyleyen Ardern, "Şimdi de yasalarımız olacak. Bugün, tüm Yeni Zelandalılar adına, silah yasalarımızı güçlendirmek ve ülkemizi daha güvenli bir yer haline getirmek için harekete geçtiğimizi ilan ediyoruz" dedi.

Saldırılardan 72 saat sonra hükümetin pazartesi günü bir araya geldiğinde yasaları değiştirmeyi kabul ettiğini belirten Ardern, "Şimdi de bu saldırıdan altı gün sonra, tüm askeri stil yarı otomatik silahları ve Yeni Zelanda'daki saldırı tüfeklerini yasakladığımızı duyuruyoruz" diye konuştu.

SİLAHINI TESLİM ETMEYENLERE 3 YILA KADAR HAPİS

Yeni silah yasaları kapsamında, silah sahipleri internet üzerinden sahip oldukları silahların bilgilerini polisle paylaşacak. Silahların teslimi için verilen yasal sürede gerekli bildirimde bulunmayan ve silahlarını teslim etmeyenlere 3 yıla kadar hapis veya 4 bin dolara kadar da para cezasına çarptırılabilecek.

Önceki yasalara göre silah ruhsatı, herhangi bir suç geçmişi olmayan, 16 yaşından büyük, geçerli bir nedeni olanlara polis tarafından veriliyordu. Saldırının hemen ardında Jacinda Ardern, ülkedeki silah yasalarının değiştirileceği sözünü vermişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar