'Yeniden yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar lira'

'Yeniden yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar lira'
Bakan Albayrak, KOBİ Değer Kredisi Projesi'nin detaylarını paylaştı. TBB Başkanı Aydın, Kasım 2018 itibariyle 118 milyarlık kredinin yapılandırıldığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ'ler için hazırlanan KOBİ Değer Kredisi Tanıtım Toplantısı'nda yeni kredi paketini açıkladı. Paketin toplam tutarı 20 milyar lira. 

İmalat ve ihracat sekötüründeki firmalara azami 1 milyon ve diğer sektörlere 500 bin liralık paketler uygulanacak, 40 bin işletmeye kredi verilecek. Altı ay ödemesiz kredi için yüzde 1,54 faiz uygulanacak. Yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ'lere yönelik finansman imkanı sağlanacak.

KOBİ Değer Kredisi Projesi'nde 13 banka olacak.

Aynı toplantıda konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın da, "Kasım 2018 itibariyle yeniden yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar TL oldu" diyerek, "Ekonomide çarkların dönmeye devam etmesi için çalışıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Aydın, tahsili gecikmiş alacakların oranının yüzde 4 ile makul bir seviyede olduğunun altını çizdi. Bankaların bilanço büyüklüğünün 2018 yıl sonu itibariyle 4 trilyon TL'ye yükseldiğini vurgulayan Aydın, "Güçlü özkaynaklarımız ve tecrübemizle zorlukların üstesinden geleceğiz" dedi.

KOBİ'LERE DESTEĞE 13 BANKA KATILDI

Bakan Albayrak’ın açıklamalarından satır başları:

İşte bugün de KOBİ alacak sigortasının hemen ardından KOBİ’lerimize 12 banka diyecektim ki 13'üncü banka da geldi. Şekerbank da geldi.

Dengelenme sürecinin adım adım devam ettiğini görüyoruz. Enflasyon ve döviz kuru gibi başlıklarda ortaya koyduğumuz hedeflerin ötesinde başarılı olduk.

Bu tek başına ekonomi yönetiminin işi değil. Bu bir ekip işi. Ortada bir dengelenme başarısı varsa hep birlikte. Ben hepinizi ayrı ayrı tebrik etmek istiyorum. 2018 hedeflerimizi tutturduk, 2019 motivasyonumuz arttı.

Herkesin düşüncesi aynı olmayabilir. Eylül, ekim, kasımdaki süreçlerdeki neticeleri gördükçe hayal diyenler negatif algıyla bakanları gördük.

Yeni bir tahvil ihracatı daha gerçekleştirdik dün. Nisan 2029 vadeli tahvil ihracını tamamladık. 5 milyar doların üzerindeki hedef, Türkiye ekonomisindeki güçlü söyleme sağlam cevaplar almaya başladığımızı gösterir.

25 MİLYON TL CİRO ALTINDAKİ ŞİRKETLERE UYGUN FİNANSMAN VERİLECEK

Birileri ekonomide resesyon beklese de her gün algı oluşturmaya çalışsa da üzülmeye devam edecekler. Üzülecekler yapacaklar bir şey yok. Dünya Bankası baş ekonomisti deyince yani… Daha önce de dediğimiz gibi zerre rehavete kapılmadan aynı motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz.

Hep şunu ifade ediyoruz. Daha güçlü adımlarla daha güzel yarınlar bizi bekliyor. Başta imalatçılarımız ve ihracatçılarımız olmak üzere 25 milyon TL ciro altındaki şirketlere uygun finansman verilecek. Mali yapılarıyla birlikte üretim istihdam ve ihracat imkan ve kabilietinin güçlendirilmesi ana amaç olacaktır. KOBİ’lerimizi güçlendireceğiz.

En önemli noktası hacim olduğu kadar 3-4 ay öncesinin yıkıcı faiz maliyetlerinin düştüğünü yavaş yavaş reel sektörün nefes almasında önemli bir ayak olacaktır.

Azami 500 bin TL’lik kredi verilecektir. Asgari 20 ila 40 bin adet işletmemize dokunacağız demektir. Altı ay ana para ödemesiz, aylık 1.54 faiz oranı ile bu kredi verilecek. 20 milyar TL’lik paketin tüm KOBİ’lerimize hayırlı olmasını dilerim.

81 MİLYON TEKNİK DİREKTÖR VE EKONOMİST

Bakınız, özellikle ilk günden beri bütçe disiplininden taviz vermeyeceğimizi ifade ettik. Bunda da sonuna kadar kararlı olacağız. 2019 yılı hedefleri ortada. Dezenformasyon şu bu konuşuluyor. İki konuda Türkiye’de herkes konuşuyor bir futbol iki ekonomi. 81 milyon teknik direktör ve ekonomist.

Rasyonel gerçekçi ayakları yere basan. Bu bakan çok gülüyor niye çok gülüyor. Gerçekleri biliyor. Türkiye’nin mevcut yapabileceklerini biliyor. Her daim pozitif.

Türkiye sağlam bir şekilde ayağa kalktıysa 81 milyon milleti ile olmuştur bu. Kobi değer kredisi 13 bankanın insiyatifi ile olmuştur. Hazinemize etkisi yoktur. KGF’nin tahsis edilmiş limitleri içinde yapılan bir uygulamadır. Bankalarımızın pozisyonuyla ilgili süreçler, BDDK başkanlığında bankalara ilişkin detaylı bir çalışma yaptı. Bunu sonunda genel rapor ortaya kondu.

Dengelenme süreci boyunca BDDK mali bünye analizi boyunca devam edecek. Bugün yapılan çalışmalar ortaya koymaktadır ki sektörümüz sağlıklıdır. Mevcut sermaye yapısının aktif kalitesi açıktır ve nettir. Bankaların mali durumunun yanındaki bu olumlu halin yanında. Kamu ve özel bankalar sermaye yapılarını güçlendirmeye devam ediyor.

Dünyada ne olacağı belli değil. Bir gün bir tweet oluyor biri tutuklanıyor falan."

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın


BİLANÇO İÇİNDEKİ KREDİLER YÜZDE 62 ORANINDA

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın da, bankacılık sektörü ve kredilere ilişkin bilgiler verdi. 2018 sonu itibariyle bilanço büyüklünün 4 trilyon TL’ye yaklaştığını belirten Aydın, bilanço büyüklüğünün milli gelir oranının yüzde 100’ün üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Aydın'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Bilanço içinde krediler 2,5 trilyon TL ile yüzde 62 oranında pay almaktadır. Bu oran çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden daha yüksektir. Kredilerin milli gelire oranı göz önüne alındığında kredileri daha fazla artırmak için bilançomuzu büyütmek gayretimizi sürdüreceğiz.

Kredilerin yüzde 55’i kurumsal müşterilerimize, yüzde 25’i KOBİ’lere ve yüzde 20’si bireysel müşterilerimize kullandırılmıştır. Teminatlarla desteklenmiş krediler geniş bir yelpazede dağılım göstermektedir. Kredi müşterilerimizin çok büyük bölümü ekonomimizin temel taşlarıdır, dünya ile rekabet içindedir ve düzenli ödeme alışkanlıkları vardır. Bu sayede risklerimiz makul düzeyde seyretmektedir. Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 4 seviyelerinde makul ve yönetilebilir düzeydedir.

Bireysel veya kurumsal olsun, farklı nedenlerle geçici zorluk yaşayan ve makul destekle yoluna devam edebilecek olan müşterilerimize vade, teminat ve faiz oranlarında mümkün olan her türlü esneklik sağlanmaktadır. Bunu yaparken, sektör ve ölçek ayırımı yapmıyoruz.

Başlıca kriterimiz, işletmelerimizin iyi niyetle ekonomimize değer üretmeleri ve istihdam oluşturmalarıdır.

Münferit, birden fazla bankanın bir araya gelerek çerçeve anlaşmasında yer alan veya alacaklılar ile borçlunun üzerinde ulaştıkları ticari prensiplerde yapılandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Kasım 2018 itibariyle yapılandırılan kredi miktarı 118 milyar TL olmuştur.

Bugüne kadar kredi kanalını açık tutarak reel sektöre finansman desteği ve gerekli kolaylıkları sağlamayı sürdürdük. Bugün de, uygun koşullarda hazırlanan yeni bir kredi imkanını KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz."(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar