'Yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor'

'Yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor'
Türkiye'de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı.

Bursa Kadın Platformu, İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasını protesto etmek için Bursa merkezdeki heykelde bir araya geldi. Çocukların da olduğu açıklamada "Ellerinizi çocuklarımızdan çekin çocukların mutlu olduğu bir ülke için mücadele ediyoruz" pankartı açılarak, "Dokunulmazlık çocuklara verilsin", "Tacize tecavüze son" ve "Susmadık susmuyoruz susmayacağız" dövizleri taşındı.  

Basın açıklamasını okuyan Bursa Kadın Platformu’ndan Vildan Özkula, hemen hemen her gün ülkenin dört bir yanından çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz haberleriyle karşılaştıklarını belirterek, "Yaşanan olaylar ne kadar acıysa, bu olayların faillerinin bir bölümünün neredeyse ceza almadan yeniden topluma karışması bizler için o derece sarsıcı" diye ifade etti.
‘YILDA 8 BİN ÇOCUK İSTİSMARA UĞRUYOR’

 "İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğraması toplumun her kesiminde büyük bir üzüntü ve kaygı yarattı. Artık insanların canına tak etti" diyen Özkula, şu verileri paylaştı:

"Türkiye; çocuk istismarında üçüncü sıradadır. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Türkiye'de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı."

Özkula ayrıca, Türkiye’de çocuk istismarının giderek yaygınlaştığını ve çocuk istismarını önlemek için adım atması gereken yetkililerin bu artış karşısında hiçbir somut önlem almadıklarını gösterdiğini söyledi. Suçu işleyenlerin aldığı cezaların tek başına sorunun çözümü için yeterli olmadığını vurgulayan Özkula, caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

 ‘ÇOCUĞU KORUMAK DEVLETİN BİRİNCİ GÖREVİDİR’

"Çocuğu korumak devletin birinci görevidir" diyen Özkula, çözüm önerilerini sıraladı. MA'da yer alan habere göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u görevini yapmaya çağıran Özkula, "Çocuk istismarının önlenmesi için bizlerden istenen her türlü desteği sağlayacağımızın teminatını veriyoruz ve şunun çok iyi bilinmesini istiyoruz. Yok sayarak, konunun üzeri kapatılarak taciz konusunun önüne geçilemez. Hepimiz biliyoruz ki bu konuda herkes sorumlu ancak iktidarın sorumluluğu çok daha fazla. Caydırıcı yasaların bir an evvel çıkmasını ve önlemlerin alınmasını istiyoruz" dedi.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar