Yıldırım: Ivır zıvır işler için mahkeme kapılarında ömür tüketmeyin

Yıldırım: Ivır zıvır işler için mahkeme kapılarında ömür tüketmeyin
Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Kamu Denetçiliği Kurumu'na yapılan başvuruların artması üzerine yurttaşların sorunları kendi aralarında çözmesini istedi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Kamu Denetçiliği Kurumu Konferans Salonu’nda düzenlenen 'İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesinde Ombudsmanın Rolünün Güçlendirilmesi Projesi"nin açılış töreninde konuştu.

İlk önce insan hak ve hürriyetlerinin kimsenin keyfine bırakılmayacak kadar 'önemli ve kutsal' olduğunu vurgulayan Yıldırım, ardından Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı çeşitli bahaneler öne sürdü:

"Sıkıntılı süreçleri yönetmek çok kolay değildir. Bu nedenle insan hakları konusu bu süreçle ilgili olarak da gündeme gelebilmektedir. Şikayetlerin temel sebebi kurallardan daha çok uygulamalardandır. Ortam normalleşince tamamen azalmakta hatta yok olmaktadır."

ÖNCE 'İNSAN HAKLARI KUTSALDIR' DEDİ ARDINDAN 'IVIR ZIVIR İŞLER' OLARAK NİTELENDİRDİ 

Hak kullanımı konusunda bilgi sahibi olmanın önemini vurgulayan Yıldırım, Türkiye’de insan hakları konusunda karşılaşılan şikayetlerin bir diğer sebebinin, kişilerin hak ve hürriyetler konusunda yeterince bilgi sahibi olmaması olduğunu söyledi.

İnsan hakları ihlallerinin, her zaman baskı şiddet gibi muamelelerden kaynaklanmadığını öne süren Yıldırım, bir hakkın kullanımı konusunda bilgi sahibi olmamanın da hak ihlaline neden olduğunu vurguladı.

'MAHKEMEYE GİTMEYİN KENDİ ARANIZDA ÇÖZÜN'

Hakları için Kamu Denetçiliği Kurumu'na baş vurarak mağduriyetlerini anlatmaya çalışan yurttaşlara, "Ivır zıvır işler için mahkeme kapılarında ömür tüketmeyin" diye seslenen Meclis Başkanı Binali Yıldırım, yurttaşların davaları daha çok kendi aralarında çözmedini istedi:

"Kamu Denetçiliği Kurumu’na giden ıvır zıvır işler ufak tefek meseleler için mahkeme kapılarında ömür tüketmeyelim. Kamu  Denetçiliği Kurumu’na, geçen yıl 17 bin 131 başvuru almış bu yılın eylül ayına kadar 11 bin 220 başvuru olmuştur. Buraya yapılan, yapılmayan her başvuru mahkemenin konusu olacaktır. Zaten ağır iş yükü olan mahkemeler daha çok çalışmak, davaya bakmak  zorunda kalacak. Bizim vatandaşlarımızdan talebimiz daha çok dostane çözüme başvurmaları. Kamu Denetçiliği Kurumu’na giden ıvır zıvır işler ufak tefek meseleler için mahkeme kapılarında ömür tüketmeyelim." (DHA)

Öne Çıkanlar