‘Yine öbek öbek gökdelenler yükselecek’

‘Yine öbek öbek gökdelenler yükselecek’
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası yöneticileri, yeni imar kanunu ile binalara yükseklik kısıtlaması getirilmesinin uygulamada bir değişiklik yaratmayacağı görüşünde.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "yatay mimariye geçiş yapılacağı" açıklamalarının ardından AKP milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan imar kanun teklifi bina yüksekliklerindeki serbestliği ortadan kaldırıyor. Ancak uzmanlara göre, bu yüksek binalar yapılmayacağı anlamına gelmiyor.

Teklifin sunulduğu gün açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Artık binalar istediği kadar yukarı gidemeyecekler. Bundan sonra yükseklik kısıtlanacaktır" demişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da kanun teklifine dair bilgi verirken, imar planlarında ‘yükseklik serbest’ tanımının tamamen kaldırılacağını, her bölgenin kendi koşullarına göre kat sınırları belirleneceğini belirterek, yeni yerleşim alanlarında ortalama 5 kat sınırı planlandığını açıklamıştı.

KANUN TEKLİFİ NE DİYOR?

Kat sınırı, kanun teklifinde, "İmar planlarında bina yükseklikleri serbest (Yençok) olarak belirlenemez" şeklinde düzenleniyor. Aynı maddede, "sanayi alanları hariç, imar planlarında serbest olarak belirlenmiş yüksekliklerin; emsal değerde değişiklik yapılmaksızın çevredeki mevcut teşekküller ve siluet dikkate alınarak, belediye meclis kararı ile belirleneceği" belirtiliyor. Maddeye göre, belediye meclisi tarafından belirlenmeyen yükseklikler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenecek.

‘ÖBEK ÖBEK YÜKSELEN YAPILAR GÖRECEĞİZ’

Basın toplantısı düzenleyerek kanun teklifini değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, dikey mimariyi bugüne kadar hayata geçirenin AKP iktidarı olduğunu söyledi. Kente ihanetlerin cezasız kaldığına da dikkat çeken Candan, ancak bu yeni düzenleme ile ihanetin sonlanmayacağına işaret etti.

Teklifte büyük bir çelişki olduğunu ifade eden Candan, teklife göre parsel bazında değişiklik yapılamayacağını ancak ada bazında değişiklik yapılabileceğini hatırlattı. Candan, "Mal sahipleri başvuru yaptığında ada bazında emsal artışı, kat artışı, nüfus artışı verebilirim diyor. Rantın ölçeğini parselden alıp adaya veriyor. Yani parsel bazından çıkarıp ada bazında sermaye birikimi sağlamaya çalışıyor. Yine öbek öbek yükselen yapılar göreceğiz" dedi.

Bu durumun üst ölçek planlama aykırılıklar yaratabileceği uyarısında bulunan Candan, ekledi: "Malikler anlaşıp talep ederse kentin anayasasını delebiliriz diyorsunuz."

‘TAMAMEN GÖSTERMELİK İFADELER’

Şehir Plancıları Odası Başkanı Orhan Sarıaltun da kanunun çok anlamlı bir değişiklik yaratacağını düşünmüyor.

Artı Gerçek’e açıklama yapan Sarıaltun, imar planlarının zaten belediye meclisleri tarafından belirlendiğine dikkat çekerek, burada yeni bir durum olmadığını kaydetti. Sarıaltun, "Yine çevresindeki eski yükseklikleri baz alacak. Çok bir anlamı olacağını düşünmüyorum" dedi, Maslak’ı örnek gösterdi.

"Serbest" olmasına hep itiraz ettiklerini ancak bir kent için sabit yükseklik belirlenemeyeceğini ifade eden Sarıaltun, "Korunması gereken yerler olabilir, silueti bozulmayacak yerler vardır. Ya da kimi yerlerde yüksek bina yapımı da uygun olabilir,mesela çok değerli tarım arazisi ile çevrelenmiş yerlerde yayılma yerine yoğunluk doğru olabilir" diye konuştu.

Sarıaltun, parsel bazlıdeğil ada bazlı imar değişikliği yapılacak olmasına dair ise "Zaten şikâyet edilen gökdelenler büyük ölçüde genel bir adayı içeren yapılar. Bu da yine anlamlı bir değişiklik yaratmayacak. Tamamen göstermelik ifadeler.Aynı mantık devam edecek" dedi.

Öne Çıkanlar