'Bu işi karıştırmaya başlarsak işin içinden çıkamayız'

'Bu işi karıştırmaya başlarsak işin içinden çıkamayız'
AKP'li Adalet Komisyonu Başkanı, YÖK Başkanı'nın ihraçlarla ilgili yetki itirazına böyle yanıt verdi.

Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifinin, ‘kamudan ihraçlara üç yıl daha olanak sağlayan’ maddesine Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) ‘yetki’ itirazı geldi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet İsmail Safa Kapıcıoğlu, YÖK'ün, atamasında yetkili olmadığı personeli ihraç etmesinin uygun olmadığını belirterek, bunun ihraçların mahkemelerde savunulmasını da zorlaştıracağını söyledi.

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre Kapıcıoğlu'nun itirazı şöyle:

"Düzenleme bu şekliyle yasalaştığı takdirde üniversite kadrolarındaki akademik personelin kamu görevinden çıkartılmasıyla ilgili işlemlerin sağlıklı tesis edilmesi mümkün görülmemektedir. Üniversitelerimizde ilan edilecek akademik kadroların sayıları ve ilan şartları da üniversitelerce belirlenmektedir. Yine bu kadrolara başvuran adayları değerlendirecek jüri üyelerinin tespiti üniversitelerce belirlendiği gibi atanacak personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması da ilgili üniversite tarafından yapılarak ilgilinin FETÖ/PDY ve diğer terör örgütleriyle iltisakının ve irtibatının bulunup bulunmadığına ilişkin kanaat yapılan bu yazışmalar çerçevesinde üniversitelerce tespit edilmektedir ve üniversitelerce yapılan bu güvenlik soruşturması sonucunda atamalar da YÖK tarafından değil üniversite rektörü tarafından yapılmaktadır. Yetkili olunmayan akademik personelin kamu görevinden ihraçlarının YÖK tarafından yapılmasının uygun olmadığını değerlendiriyoruz."

'BU İŞİ KARIŞTIRMAYA BAŞLARSAK İÇİNDEN ÇIKAMAYIZ'

Adalet Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü ise "Şimdi burada biz bu işi karıştırmaya başlarsak içinden çıkamayız. Bunu değerlendirelim, Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında bir önergeyle gerekirse bu konuda bir değişiklik yapılabilir, bu mümkündür" dedi.

Öne Çıkanlar