‘Yolsuzluk çok daha geniş, soruşturma genişletilmeli'

‘Yolsuzluk çok daha geniş, soruşturma genişletilmeli'
Artı Gerçek’in gündeme getirdiği, bir ilçede ‘Suriyeli öğrenciler için’ denilerek açılan ama uygulanmayan milyonlarca liralık ihale skandalının başka ilçelerde de yaşandığı ortaya çıktı.

İstanbul’da olmayan Suriyeli öğrenciler kullanılarak gerçekleştirilen milyonlarca liralık servis ihalesi yolsuzluğundan, okul müdürlerinin haberinin olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) göstermelik soruşturma ile suçu bir şube müdürüne yüklemek isterken Eğitim Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak, yolsuzluk ağının çok daha geniş olduğunu söyledi. Koçak, "Eğitim Bir-Sen üyesi okul müdürleri ve soruşturma geçiren şube müdürü Ayhan Kurt’un oluşturduğu komisyon ve aynı zamanda bu süreçten bilgisinin olmadığını ifade eden ilçe milli eğitim müdürü Muhammet Çayır, sürecin birebir sorumlularıdır. Soruşturma genişletilmeli" dedi.

‘DENETİM MEKANİZMASI YOK’

Suriyeli öğrenci sayılarını okul okul artırarak yaratılan milyonlarca liralık kamu zararına dikkat çeken Koçak, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, "Yolsuzluk ancak aylar sonra yönetim kademelerinde ‘görevlendirilmişlerin’ arasında çıkan anlaşmazlıklar üzerinden ortaya çıktı. Problemin en büyüğü de yolsuzluğun açığa çıkabilme biçimi. Bunun nedeni de kamudaki denetim mekanizmalarının ortadan kalkmasıdır" dedi.

İktidara yakın sendika üyesi okul yöneticilerinin yolsuzluk ağından haberdar olduğunu kaydeden Koçak, "Şeffaf olmayan ihaleler sonucunda gerçekleşen servis sorunu halihazırda bir şube müdürü müdürlük görevinden alınarak sonuçlandırılmaya çalışılıyor. Eğitim Bir-Sen üyesi okul müdürleri ve soruşturma geçiren şube müdürü Ayhan Kurt’un oluşturduğu komisyon ve aynı zamanda bu süreçten bilgisinin olmadığını ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Çayır sürecin birebir sorumlularıdır. Devlet memurlarının görev yetki ve sorumluluklarını bilmeleri görevleri gereği zorunludur. ‘Haberim yok, bilmiyorum’ gibi yaklaşımlar sorumluluktan kurtarmamalıdır" diye konuştu.

‘YOLSUZLUĞA GÖZ YUMMUŞLAR’

Koçak, "Bu sürecin başlangıcında Kağıthane bölgesindeki bütün okul müdürleri toplantıya çağırılmış. Müdürlere okullarında servis ihtiyacı olan kaç öğrenci olduğu sorulması gerekirken servis kullanacak öğrenci sayısı okullarda varmış gibi pay edilmiş. Bu toplantıya katılan müdürler okullarındaki duruma uygun olmasa da bu pay etme yöntemine itiraz etmemiş, biat ederek yolsuzluğa göz yummuşlar" dedi. Koçak, "Okul müdürlerinin soruşturma sürecinden sonra bu durum müdürlerin tekrar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çağrıldığı toplantıda açığa çıkmış. Hiç öğrencisi olmayan okullara dahi 3-5-8 öğrenci pay edilerek ortalama sayılar tutturulmuş olduğu, okul müdürlerinin verdiği sayılarda açığa çıkmış" ifadelerini kullandı.

‘BU İDDİALAR ARAŞTIRILMALI’

Soruşturmanın ardından yolsuzluk için yeni formüller arandığına dikkat çeken Koçak, "Soruşturma sonrasında servis şirketi Yücel Turizm ile protokol iptal edilmiş. Turkuaz Turizm şirketiyle servis devam ediyor. Ancak Kağıthane bölgesindeki eğitimciler ve velilerden gelen bilgilere göre bu iki şirket bağlantılı. Bu iddiaların da araştırılmaya ihtiyacı var. Yine bu kadar ciddi bir soruşturmanın merkezinde olan Yücel Turizm şirketinin okullardaki servis işlerini de nasıl devam ettiriyor olduğu da ayrı bir sorun. Bizce soruşturmanın kapsamının genişletilmesi gerekmekte" dedi.

SERVİS YOLSUZLUĞU SKANDALINI ARTI GERÇEK DUYURMUŞTU

Dün Cumhuriyet gazetesinde gündeme getirilen Kağıthane’deki söz konusu servis yolsuzluğunu, 16 Mart’ta Artı Gerçek muhabirleri Fırat Yeşilçınar ve Onur Dalar ortaya çıkarmıştı. Artı Gerçek’in haberinde İstanbul Fatih’te Suriyeli öğrencilerin taşınması için Fatih Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan ve toplamda 5 milyon lira bedeli olan 2 ihalenin Aktaş Turizm ve Taşımacılık şirketine verildiği ve sonrasında projenin uygulanmadığı belirtilmişti.

Olaya ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi de ihaleyi doğrulamıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da daha önce Kağıthane İlçe Müdürlüğü’nün Suriyeli çocukların taşımalı eğitimi için ödenen 2 milyon lirayı yerinde kullanmadığını Meclis gündemine taşımıştı. Kaya, 16 Mart yayınlanan haberde, Artı Gerçek’e özel açıklama yapmış ve Kağıthane’deki servis yolsuzluğunu şöyle anlatmıştı:

"Bir ihbar mektubuyla ortaya çıkan olayda, İstanbul Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Suriyeli öğrencilerin taşıması ihalesinde, hiçbir Suriyeli öğrenciyi taşımayan "Yücel Turizm" adlı bir firmaya, iki milyon liralık ödeme yaptığı iddia edilmektedir. Mektupta ayrıca İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ayhan Kurt’un, Suriyeli öğrencilerin taşımalı eğitim gördüğü 47 okuldaki okul müdürlerine baskı yaparak, görevden almakla, öğretmenlik yaptırmamakla tehdit ederek; taşınmayan öğrencileri çizelgelerde taşınmış gibi gösterilmesini sağladığı da iddia edilmektedir. Bunlar Suriyelilerin sırtından para yiyor. 35 milyar dolar harcadık diyorlar ama paraları demek ki bu şekilde yiyorlar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar