YSK'den İstanbul için ara karar

YSK'den İstanbul için ara karar
AKP'nin olağanüstü itirazlarını görüşen YSK, KHK'li seçmenlerin oy kullanabileceğine, 41 bin 132 seçmen ile 'memur olmayan' sandık kurulu başkan ve üyelerin ise araştırılmasına karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin yaptığı olağanüstü başvurusunda ara kararını verdi. Kurul tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceği belirtilirken, İstanbul'da oy kullanan 41 bin 132 seçmenin de incelenmesine karar verildi.

YSK, dün başladığı AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle yaptığı olağanüstü itirazını görüşmeye bugün de devam etti.

Kurul toplantısından bazı ara kararlar çıktı. Buna göre Kurul, AKP’nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu hizmetinden çıkarılanların seçmen sayılmaması konusundaki iddialarıyla ilgili araştırma yapılmasına gerek görmedi. Böylece, KHK'li seçmenlerin oy kullanabileceğine karar verildi.

Kurul AKP’nin diğer itirazları doğrultusunda yaptığı talepleri ise kabul ederek bu konularla ilgili ara karar verdi.

41 BİN 132 SEÇMENİN ARAŞTIRILMASI KARARLAŞTIRILDI

AKP, 41 bin 132 seçmen arasında 2 bin 308 kısıtlı, hayatta olmayan bin 229 kişi bulunduğunu, 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde oy kullandığını iddia etmişti.

AKP ayrıca İstanbul seçmen listesinde kayıtlı 5 bin 287 hükümlünün oy kullandığını, İstanbul'daki yerleşim yeri adresi ‘cezaevi’ olan 236 seçmen ile İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildiği iddiasını YSK'ye taşımıştı.

Ara kararlarda 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkanı ve üyeleri ile iddiaya konu diğer seçmenlerin durumlarının araştırılması kararlaştırıldı.

OY FARKI 13 BİN 729 

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765, Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olmuştu. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar