'Yüksek faizler yatırım yapmayı zorlaştırıyor'

'Yüksek faizler yatırım yapmayı zorlaştırıyor'
TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Şener, faizlerin yanı sıra mali ve finans ekosisteminin hukukla denge içinde olması gerektiğini belirtti.

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Türkiye ekonomisi açısından 2018'de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, 2019 ile ilgili beklentilerini paylaştı.

Şener, öncü göstergelerin 2018'in ikinci yarısında ekonomide yavaşlama ve dengelenme sürecine işaret ettiğini aktararak, ağustos ayında döviz kurlarında spekülatif ataklar yaşanmasına rağmen ekonomi yönetiminin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

YABANCI YATIRIMCI DAHA SEÇİCİ OLACAK

Şener, TAV Havalimanları'nın halka açık bir firma olduğunu, ayrıca Fransız Aeroports de Paris'in de (ADP) holdingte doğrudan yatırımı bulunduğunu anımsattı. Holdingin halka açık kısmının yaklaşık yüzde 95'inin yabancı yatırımcılardan oluştuğunu belirten Şener, şunları söyledi:

"Yatırımcı toplantılarında, yılda 500 civarında yatırımcıyla görüşüyoruz. Benim temasta olduğum tüm yabancı iş adamları, ülkemizin uzun vadeli potansiyeline inanıyor. Burada en önemli potansiyel tabii ki yetişmiş insan kaynağımızda, genç nüfusumuzda. Risk primlerinin düşmesiyle birlikte yeniden ciddi miktarda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını alacağımıza canı gönülden inanıyorum ancak yabancı yatırımcı, projelerde biraz daha seçici olacak."

Şener, 2018'de yurt içi gelişmelerin yanı sıra Brexit, ticaret savaşı, jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımları gibi birçok dış faktörün de yakından takip edildiğini aktararak, "Biz Türkiye'nin geleceğine ve havacılık sektörüne olan inancımızdan bir saniye bile şüphe duymadık. Böyle zor bir konjonktürde 360 milyon avro tutarında bir yatırımla Antalya Havalimanı'nı işleten şirketin yüzde 50 ortağı olduk. Ayrıca, bu miktarda parayı da yurt dışından fonladık. Bu, şirket olarak bizim de, yabancı ortağımızın da Türkiye'ye güvenini gösteriyor zaten" dedi.

YÜKSEK FAİZLER YATIRIM YAPMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Şener, faiz oranlarının mevcut seviyesinin yatırımlarını nasıl etkilediğine ilişkin de şu görüşleri dile getirdi:

"Biz şirket olarak yeni yatırımları değerlendirirken birçok riske bakarız. Önce yatırım komitesi, ardından risk komitesi ve son olarak yönetim kurulunda projeler tek tek değerlendirilir. Bu değerlendirmeleri yaparken sadece faiz veya borçlanma oranı değil, kur riski, hukuki altyapı gibi birçok faktöre bakılır ancak faiz oranlarının yüksekliği sermaye maliyetini doğrudan etkilediği için yüksek faizler yatırım yapmayı zorlaştırıyor. Bununla birlikte büyüme, enflasyon, para arzı, ülkenin risk primi ve cari açığın finansmanı gibi değişkenlerin içinde bulunduğu bir mali ekosistemin parçası olan faiz oranları, bu ekosistemin dengeli bir şekilde işlemesinde anahtar rolü oynuyor. Bu ekosistemin dengeleri içerisinde biz tabii ki faizlerin düşük seviyede olmasını, kur ataklarının olmamasını, kısaca risk faktörlerinin düşük olmasını tercih ederiz. Yani sadece faiz oranı değil, aynı zamanda mali ve finans ekosisteminin hukuk altyapısıyla birlikte bir denge içinde olmasını isteriz." (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar