AYM, Mümtazer Türköne'nin 'hak ihlali' itirazını 'kabul edilemez' buldu

AYM, Mümtazer Türköne'nin 'hak ihlali' itirazını 'kabul edilemez' buldu
Kapatılan Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne'nin yaptığı itirazı karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, itirazın 9 maddesini 'kabul edilemez' buldu.

Kapatılan Zaman Gazetesi yazarlarından Mümtazer Türköne, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 'Gülen cemaatinin medya yapılanması' bağlantısı olduğu gerekçesiyle, 27 Temmuz 2016'da gözaltına alınmış, 4 Ağustos 2016’da İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek' iddiasıyla tutuklanmıştı.

TÜRKÖNE, TUTUKLANMANIN HUKUKİ OLMADIĞINI BELİRTİP İTİRAZ ETMİŞTİ

Mümtazer Türköne,  Anayasa Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulunarak, 'tutuklamanın hukuki olmadığı', 'tutukluluğun makul süreyi aştığı', 'soruşturma dosyasına erişimin kısıtlandığı', 'tutukluluk incelemelerinin hakim-mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapıldığı', 'sulh ceza hakimliklerinin bağımsız ve tarafsız olmadığı', 'tutukluluğun gözden geçirilmesi kararlarının tebliğ edilmediği, 'tutukluluğa itirazın incelenmediği', 'tutukluluğa etkili itiraz hakkının kullanılamaması', 'mal varlığına tedbir konulması', 'gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi' gibi nedenlerle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini savunmuştu.

AYM, 11 İTİRAZIN 9'UNUNU KABUL EDİLEMEZ BULDU

Mümtazer Türköne'nin itirazına yanıt veren Anayasa Mahkemesi, sadece kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkı ihlal edildiği yönündeki başvuruları kabul edilebilir buldu.

Diğer 9 başvuru için 'kabul edilemez' değerlendirmesi yapan Anayasa Mahkemesi, 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı' ile 'ifade ve basın özgürlüğü hakkı' için yaptığı değerlendirmede hak ihlali olmadığına karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar