Yunanistan'da torpil krizi: Siyasetçi yakınları istifa etti

Yunanistan'da torpil krizi: Siyasetçi yakınları istifa etti
Meclis’e yeni tayin olan, siyasetçi yakınları ve tanıdıkları yeni görevlerinden istifa etmeye başladı.

Yunanistan'da kamu sektöründe yeni açıklanan 32 atamada 'torpil yapıldığının' fark edilmesi tepki çekti. Eski bir bakan kızına mecliste görev sağladığını kabul etti; bu açıklama ile beraber Meclis’e yeni tayin olan siyasetçi yakınları istifa etmeye başladı.

Avrupa Parlamentosu seçimleri ve yerel seçim sürecinden büyük yenilgi ile çıktıktan sonra erken seçim kararı almak zorunda kalan SYRIZA hükümeti, şimdi de bir torpil skandalı ile çalkalanıyor. Erken seçimlere sayılı günler kala gündeme gelen skandala Başbakan Aleksis Tsipras müdahale etmek zorunda kaldı. Skandal nedeniyle iktidardaki Syriza’nın kıdemli bir siyasetçisi de siyaset sahnesinden çekiliyor.

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre, skandal, kamu sektöründe 32 yeni tayinin ilan edilmesi ile patlak verdi. 10 yıldır derin bir ekonomik krizde olan, yüz binlerce umutsuz insanın büyük bir işsizler ordusu oluşturduğu ve belirli aralıklarla çok az sayıda tayinin gerçekleştirildiği ülkede, son tayin listesi tepki çekti. Yunanistan basınına yansıyan bilgilere göre, diploma ve yeterlilik açısından büyük noksanları olan şahıslar, siyasi bağlantılarını kullanarak kendilerini devlet mekanizmasının önemli noktalarına yerleştirmeyi başardı.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Bu tayinlerden bazıları, Yunanistan Meclisi’nin önemli mevkilerine yönelik gerçekleştirildi. Sadece lise diplomasına sahip olan ama iyi düzeyde İngilizce bildiğini öne süren bir şahıs, siyasi bağlantıları ile kendisini Meclis’te buldu. Aynı şekilde bir rasathane görevlisi de Meclis’te iş tuttu.

Son bilgilerin kamuoyuna yansıması ile beraber muhalefet lideri Kiriakos Mitsotakis Yunanistan Meclisi’nde ‘büyük rüşvet skandalının patlak verdiğini’ açıkladı. Meclis Başkanı Nikos Voutsis ise ‘olayın büyütülecek bir yanı olmadığını’ öne sürdü.

ESKİ BAKAN SİYASETİ BIRAKTI

Atamaların yankıları ülke geneline yayılırken, SYRIZA’nın kıdemli siyasetçisi ve eski üst düzey bakanı Tasia Hristodoulopoulou ise siyasi mevkiini kullanıp kızına mecliste önemli bir görev sağladığını kamuoyu nezdinde kabul etti. Bu açıklama sonrasında, Pasok çıkışlı deneyimli siyasetçi apar topar siyasi kariyerini sonlandırdığını açıkladı.

Eski bakanın açıklaması ile beraber Meclis’e yeni tayin olan, siyasetçi yakınları ve tanıdıkları da yeni görevlerinden istifa etmeye başladı.

Olayın büyük siyasi krize dönüşmesi üzerine Başbakan Tsipras da Meclis Başkanı’nı arayarak seçimlerin sonuçlanmasına dek tüm tayinlerin askıya alınmasını tavsiye etti. Meclis Başkanının Tsipras’ın talimatını hemen hayata geçirmesine rağmen, an itibariyle Yunanistan’da SYRIZA’nın birçok bakanının kişisel bağlantılarını kullanıp yakınlarına ve tanıdıklarına ayrıcalıklar tanıdıklarına yönelik ima ve bilgiler toplum nezdinde büyük yankı buluyor. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar